*Nettavisen* Nyheter.

Alt du gjør skal overvåkes

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

...men Toska og Krekar slipper unna, tror IKT-Norge.

25.01.08 13:55

I løpet av neste år må Norge implementere det såkalte Datalagringdirektivet i Norge, som i praksis sier at all elektronisk kommunikasjon du har på mobil, telefon og internett skal systematisk overvåkes og lagres 6-24 måneder.

I fredagens Aftenposten gikk Rune Fløysbonn i Kripos ut og sa at all kommunikasjon i alle fall må lagres i ett år, men at politiet helst ser at det blir lagret i to år.

- Toska og Krekar slipper unna
Nå slår branjeorganisasjonen IKT-Norge kraftig tilbake mot både Kripos og direktivet som nå er til vurdering i departementet. I en pressemelding skriver IKT-Norge at denne overvåkningen ikke vil ha noen effekt på terrorisme og tunge kriminelle miljøer. De vil bare finne andre kommunikasjonsformer som ikke overvåkes.

– Dermed ender vi i en situasjon der 4,5 millioner nordmenn skal overvåkes hver dag, men der folk som Toska og Mulla Krekar slipper unna, simpelten ved å benytte nye teknologiske kommunikasjonsformer, sier Hallstein Bjercke i IKT-Norge.

Hvem skal ta kostandene?
Bjercke er også svært bekymret for kostnaden av dette direktivet som de mener er helt unødvendig.

– I tillegg til å bety et inngrep i folks privatliv vil denne overvåkningen også føre med seg enorme kostnader som ikke må føres over på teleselskapene eller kundene. Et svært moderat anslag på kostnadene forbundet med etableringen av denne overvåkningen er 250 millioner kroner, sier Bjercke.

Dette utgjør rundt én prosent av omsetningen i tele- og netttjenester i Norge. Denne regningen mener han at staten må ta.

1% overvåkningsavgift
- Dersom det offentlige ikke tar kostnadene for denne overvåkningen vil regningen til syvende og sist belastes kunden. IKT-Norge oppfordrer teleselskapene til å spesifisere denne kostnaden på kundens faktura. Dermed får folk illustrert at politiet legger 1% ”overvåkningsavgift” på telefonregningen din.

IKT-Norge understreker igjen at de mener Norge kun skal innføre minimumskravet i dette direktivet. De mener at det fort vil vise seg at denne overvåkningen ikke vil ha noen nevneverdig nytteverdi, og at det må startes en grundig debatt om Norge bør reservere seg helt mot dette direktivet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.