OSLO (Nettavisen): Norgeskartet tegnes om fra 2020 når 13 fylker slås sammen til seks nye enheter. Fra denne datoen skal skoleelevene lære navnet på kun elleve fylker:

 • Troms og Finnmark
 • Nordland
 • Trøndelag
 • Møre og Romsdal
 • Vestland
 • Rogaland
 • Innlandet
 • Viken
 • Telemark og Vestfold
 • Agder
 • Oslo

(Se interaktivt kart lenger ned i saken)

I Stortinget torsdag 7. juni var de nye fylkesnavnene oppe til debatt, og mindretallet i komiteen - bestående av Sp, SV og Ap - gjorde et siste forsøk på å få saken utsatt - til ingen nytte. Selve regionreformen og fylkesinndelingen ble behandlet i Stortinget i fjor.

- Veldig rare enheter

Kritikken mot regjeringens regionreform og prosessen med valg av navn var hard:

- Man har begynt i feil ende og endte opp med veldig rare enheter, sa SVs Karin Andersen, i dag innvalgt på Stortinget for Hedmark fylke, som fra 2020 inngår i partnerskap med naboen Oppland under navnet Innlandet.

Andersen spurte fra Stortingets talerstol hva som blir navnet på innbyggerne i det nye fylket - uten å få noe svar:

- Jeg tror ingen vil kalle seg innlending i disse fylkene, og hva med de som ikke bor i Innlandet. Er de «utlendinger?» spurte hun.

Saken fortsetter under kartet:

Andersen og Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen, som for sin del slipper unna navneskifte i sitt fylke Nordland, understreket i debatten at navn handler om identitet og mente noen av de nye navnene blir vanskelig å svelge for de som bor der.

Sivertsen pekte blant annet på at det nye fylket Vestland bare omfatter Hordaland og Sogn og Fjordane, mens «vestlendingene» i Rogaland for eksempel blir stående utenfor.

- Må sangen «Vestland, vestland» nå skrives om? spurte han, mens Ivar Odnes (Sp) lurte på om innbyggerne i det nye Viken fylke vil kalle seg vikinger.

- Ikke bra nok jobb

Wilfred Nordlund (Sp), stortingsrepresentant fra Nordland, var en av dem som kraftigst målbar kritikken fra nord.

- Navn på fylker bør være godt. Regjeringens forslag er ikke sendt ut på alminnelig høring. Det er ikke gjort en god nok jobb, uttalte han.

- Forsøk på omkamp

Men fra partiene som utgjorde flertallet i komiteen (H, Frp, KrF, V) var det lite forståelse for innvendingene fra mindretallet:

- Her er det noen som forsøker seg på en omkamp om regionreformen, etter å ha tapt i to omganger, sa Venstres André N. Skjelstad.

- Vil styrke lokaldemokratiet

Ansvarlig statsråd Monica Mæland (H) deltok også i debatten og sa at færre fylker vil gi sterkere fylker og bidra til å «å styrke lokaldemokratiet og vekstkraften».

Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos mente de nye navnene og fylkene er til å leve med og sa at navnene lokalt oppfattes som alt fra «helt greit» til «ganske bra». Men også blant stortingsrepresentantene som utgjorde flertallet i saken ble det uttrykt at løsningen kanskje ikke er helt perfekt, men Torhild Bransdal (KrF) oppsummerte det slik:

- Det ble ikke helt sånn som vi ville ha det, men vi får gå videre.