*Nettavisen* Nyheter.

Alt klart - så glapp anbudet

Foto: Unilabs (Unilabs)

Røntgenselskapet har investert millioner av kroner i instituttene som åpner om få dager.

31.03.11 12:25

Etter tre måneder med kaotiske tilstander har Helse Sør-Øst besluttet å avlyse anbudskonkurransen for radiologiske tjenester.

Det etter at de først tildelte røntgenselskapet Unilabs 78 prosent av markedet. Helseforetaket vil nå starte helt på nytt, og utlyser en ny anbudskonkurranse.

Bakgrunnen for at saken har endt slik, er at konkurrenten Curato tapte anbudskonkurransen før jul og klaget på vedtaket fordi de mente Helse Sør-Øst hadde gjort juridiske feil. I to rettsinstanser fikk de medhold i at helseforetaket ikke kunne skrive under på noen ny kontrakt før klagesaken var blitt avklart.

Les også: Starter på nytt etter røntgenrot

- Instituttene er klare
Unilabs har siden de ble tildelt anbudet ansatt folk og investert i nytt utstyr for millioner av kroner. Om få dager er de klare for å åpne to nye røntgensentre, i Drammen og på Hamar.

- Vi må ta det til etterretning at Helse Sør-Øst åpenbart har gjort noen feil, og vi får bare da se på hva den nye konkurransen og utlysningen vil bringe, sier administrerende direktør Tom Emil Asp i Unilabs til Nettavisen.

Asp forteller at de uansett åpner røntgensentrene de har bygget opp etter at de ble tildelt 78 prosent av markedet - selv om de ikke vet om de får noen avtale etter den nye konkurransen.

- Instituttene er klare og vil bli åpnet etter planen. De vil ta imot de første pasientene i Drammen 1. april og på Hamar 4. april, sier han.

Før anbudskonkurransen hadde Unilabs 40 prosent av røntgenmarkedet, og denne avtalen er nå videreført inntil videre.

- Avtalen er slik formulert at de også dekker Hamar- og Drammensregionen, og dermed så vil vi kunne tilby undersøkelser til vanlig egenandel som hvilket som helst annet institutt eller sykehus, sier Asp.

Les også: - Helse Sør-Øst har forskjellsbehandlet

- Ønsker ikke spekulere
Men Unilabs vil med de nye instituttene sitte med mye ledig kapasitet.

- Vi har absolutt kapasitet til å ta en større andel av markedet enn dagen 40 prosent, og vi anser jo oss nå som en bedre konkurrent enn vi var da vi vant 78 prosent i fjor. Vi stiller nå med to nye institutt som er i drift, påpeker Asp.

- Vil dere tape mye penger dersom dere nå ikke får en så stor andel av markedet?

- Vi har som utgangspunkt at Helse Sør-Øst er en seriøs part, og de vet hvorfor vi har etablert de nye instituttene. Så vi vil rett og slett ikke spekulere i det nå. Dessuten er det ikke mulig å spekulere i fordi vi ikke vet utfallet av anbudskonkurransen, sier han.

Helse Sør-Øst opplyser at en utlysning av ny konkurranse vil ta noe tid. De vil derfor gjennomføre en minikonkurranse for å inngå midlertidige, kortsiktige kontrakter.

- Det viktige for Unilabs er at vi ønsker ikke på noen måte å skyve pasientene foran oss. Derfor er det viktig for oss at alle pasienter som får time hos Unilabs, også i Drammen og på Hamar, de skal bli undersøkt med meget høy kvalitet. Vi ser helt bort fra den eventualiteten om at vi skulle ende opp uten avtale, sier han.

Les også: Her er millionutstyret som må skrotes

- Vi er uskyldig tredjepart
Asp sier de er en helt uskyldig part i saken.

- Vi er en helt uskyldig tredjepart. At Helse Sør-Øst nå slik jeg vurderer det har gjort en feil, var ikke noe vi kunne forutse på noen som helst måte. Dette har vært en sak mellom Helse Sør-Øst og Curato, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.