Alt klart til prinsessedåpen

Bordene er dekket, Slottskapellet er nyoppusset og pyntet og fadder- og gjesteliste offentliggjort. Den eneste hemmeligheten er hvilken dåpskjole prinsessen skal bruke.

H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra gråt seg gjennom dåpen lørdag.

Biskop Gunnar Stålsett skal døpe den lille Ingrid Alexandra lørdag.

Har du lykkønskninger til prinsessen, kan du skrive inn din hilsen ved å klikke på denne lenken.

Mystikk rundt dåpskjole
Hvis kronprinsparet velger tradisjonelt, blir kjolen den som alle kong Olavs etterkommere er døpt i, og som ble sydd av kronprinsesse Märthas mor, prinsesse Ingeborg, i 1920. Alle dåpsbarnas navn er brodert på kjolen, og lille Maud Angelica var den som brukte den sist.

Men hvis foreldrene ser bort fra denne tradisjonen, kan de velge å døpe datteren i den samme dåpskjolen som kong Olav ble døpt i, og som ble satt i stand til den store kong Olav-utstillingen på Slottet sist sommer.

Et tredje alternativ er en helt ny dåpskjole som kan danne grunnlaget for en ny tradisjon i kongefamilien. Da danske prins Joachim og prinsesse Alexandra fikk sitt første barn i 1999 valgte de å få sydd en helt ny dåpskjole til sin sønn og på denne måte skape en egen tradisjon for sin del av familien.

Victoria er kommet
Prinsesse Ingrid Alexandra har som kjent tre tronfølgere som faddere ved dåpen.

To av dem, kronprins Frederik av Danmark og kronprins Felipe av Spania, har meldt avbud, mens kronprinsesse Victoria av Sverige har takket ja til invitasjonen. Hun kom til Oslo fredag ettermiddag og ble møtt av kronprinsen på Gardermoen. Etter det NTB erfarer vil hun returnere til Sverige søndag.

Også den andre kongelige gjesten fra utlandet, grevinne Ruth av Rosenborg, kom til Oslo fredag.

Det er kong Harald som skal være gudfar og bære sitt barnebarn til dåpen, mens de øvrige fadderne er prinsesse Märtha Louise og barnets mormor, Marit Tjessem.

Rikholdig gavebord
Gavebordet blir trolig av en helt annen dimensjon enn det som blir vanlige dåpsbarn til gode. Her kommer det nok til å blinke i sølv, gull og edle stener i tillegg til mer praktiske ting som fjellpulken som Asker kommune gir sin lille sambygding.

Dåpsgaven fra Den norske kirkes biskoper til prinsesse Ingrid Alexandra er et gullkors med kjede, spesielt laget for anledningen. Korset er en kopi av et kors som er hogget i kleberstein på Nidarosdomen.

Bergenserne gir diamant øredobber med anheng i tillegg til et lite dukkekoppesett, og fra Universitetet i Oslo får hun skolebøker til barn i Mali i Afrika. For øvrig en ypperlig gave til en liten prinsesse som trolig får langt mer enn hun trenger i forbindelse med barnedåpen.

Nasjonal begivenhet
Prinsesse Ingrid Alexandras dåp er en nasjonal begivenhet. Det bærer både fadder- og gjesteliste preg av.

Dåpen finner sted i Slottskapellet klokka 12 lørdag. I tillegg til fadderne er dåpsbarnets nærmeste familie og venner av konge- og kronprinspar invitert til begivenheten. Det samme er representanter for de tre statsmaktene, blant dem statsminister, stortingspresident og høyesterettsjustitiarius med ledsagere.

Også representanter for diplomatiet, ordførere, fylkesordførere og fylkesmenn vil være til stede. Det samme vil representanter for Forsvaret, som den lille prinsessen i fremtiden kan bli leder av.

Det er plass til 300 personer i Slottskapellet, og kongefamilien har også satt av plasser til hoff og stab og de ansatte ved Slottet.

Dåpen blir overført direkte i fjernsynet fra klokka 11.15, og før dåpen blir det offisiell fotografering av dåpsbarnet med familie og faddere. Etter dåpen inviteres 225 av de inviterte gjestene i kapellet til lunsj i den store spisesalen på Slottet.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag