RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alt om flommen på Sør- og Østlandet


KULMINERTE ONDAG: Vannføringen i Numedalslågen nådde sitt høyeste nivå onsdag morgen.
KULMINERTE ONDAG: Vannføringen i Numedalslågen nådde sitt høyeste nivå onsdag morgen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Flomvarselet oppgradert for Telemark, Buskerud og Vestfold. Følg vår direkterapportering.

KONGSBERG/OSLO: Først sank vannstanden i Numedalslågen, før flomfaren igjen ble oppgradert til høyeste nivå på grunn av ekstremværet Petra. Det samme gjelder Telemarksvassdraget.

Følg NTBs direkterapportering nederst i saken.

Onsdag ettermiddag hevet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) flomfaren til rødt nivå for torsdag.

– Denne oppjusteringen gjelder Numedalslågen og Telemarksvassdraget, sier vakthavende hydrolog Knut Olav Åmot til NTB.

– Tilsiget vil avta torsdag, for det er meldt noe bedre vær. Dette vil dra noe nordover, uten at vi får slike tilstander i Midt-Norge, fortsetter han.

Rødt nivå

Direktoratet varslet tirsdag kveld at farenivået var hevet til fire – rødt nivå – for Numedalslågen, som renner fra Hardangervidda og munner ut i Larvik. Det skjedde kort tid etter at Meteorologisk institutt varslet om at ekstremværet Petra kom til å ramme Sør- og Østlandet.

Både Larvik og Lardal kommune i Vestfold, i tillegg til Kongsberg i Buskerud var omfattet av NVEs varsel, som onsdag formiddag ble senket til nivå tre – oransje nivå – før det igjen ble hevet.

For begge Agder-fylkene, Oppland, Oslo, Akershus og Østfold er flomfaren torsdag på oransje nivå. I Agder, Vestfold og Buskerud vil det ligge der også fredag, mens det de andre stedene vil gå ned til gult nivå.

VEI UNDER VANN: Deler av riksvei 37 gjennom Rjukan lå onsdag under vann.

Petra

Det er kombinasjonen av overfylte vassdrag og mye varslet nedbør som er årsaken til at meteorologene har sendt ut ekstremværvarsel.

– Det er kjempevått. Få av landets vassdrag tåler mye mer nedbør før det kan føre til flomlignende tilstander. Det er en vurdering av det mulige skadeomfanget som ligger til grunn, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen til NTB.

Meteorologisk institutt sendte onsdag kveld ut et oppdatert varsel, og den sammenhengende nedbøren begynte da å nærme seg norske kystområder.

– Hovedlavtrykket ligger fortsatt i Den engelske kanal, det vil bevege seg nordover i Nordsjøen de neste timene. I morgentimene torsdag vil det ligge med senter utenfor sørlige deler av Rogaland. Det tilhørende nedbørområdet vil nå kysten av Agder-fylkene noen timer etter midnatt, og fortsette nordover. Etter at frontnedbøren har passert kan det lokalt bli kraftige byger i bakkant, særlig i Agder, heter det i varselet.

50-70 millimeter

Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud ventes å få 50-70 millimeter nedbør på 24 timer. Vest i Buskerud og nord i Telemark kan det komme noe mindre.

– Nedbørmengden som ventes torsdag, er isolert ikke stor nok til å utstede varsel om ekstreme værforhold. Men sett i sammenheng med den nedbøren som de siste tre døgn har falt i de aktuelle fylkene, anses skadepotensialet stort nok til at varsel om ekstreme værforhold opprettholdes, skriver Meteorologisk institutt.


Det sendes også ut OBS-varsel om nedbør i Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland og Oslo.

Evakuert

Tirsdag kveld ble 15 husstander og campinggjester i boligområdet Buøy på Dalen i Tokke kommune i Telemark evakuert på grunn av at brua til Buøy var truet av vannmassene. Onsdag fikk innbyggerne igjen tilgang til husene, før området ble evakuert på nytt på kvelden.

I Flesberg kommune i Buskerud ble elevene ved Flesberg skole sendt hjem på grunn av flommen onsdag, melder Laagendalsposten. Også skoler og barnehager i Hjartdal kommune i Telemark var stengt, melder NRK.

Her er prognosene

I Numedalslågen ved Kongsberg ventes vannføringen å øke til 750 – 800 kubikkmeter i sekundet i løpet av det neste døgnet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat og nettstedet varsom.no.

Dette er noe høyere enn sist natt, da det var en foreløpig kulminasjon på cirka 720 kubikkmeter i sekundet.

Fakta: Slik påvirker flommen trafikken

Klikk for å åpne faktaboksen


- Vannstanden er svært høy i flere av innsjøene i Skiensvassdraget, og det ventes ytterligere økt vannstand i løpet av det kommende døgnet. Hvor stor stigning det blir er svært avhengig av nedbørutviklingen det nærmeste døgnet, heter det.

Vannføringen i Skienselva ved utløp av Norsjø ventes å passere 1400 kubikkmeter i sekundet, det vil si komme opp i rødt nivå i løpet av det neste døgnet.

Se de siste meldingene vedrørende ekstremværet Petra og flommen på Sør- og Østlandet på kriseinfo.no


TØMMER KJELLER: Tomas Saatvedt Lien fra Kongsberg brannvesen tømmer kjelleren på EnergiMølla for vann onsdag. Store nødbørsmengder har skapt flom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere