RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alt om flommen på Vestlandet

TOG PÅ VANNET: Her går siste toget over flomvannet ved Bolstadøyri før Bergensbanen ble stengt på grunn av flom. Bildet er tatt tirsdag.
TOG PÅ VANNET: Her går siste toget over flomvannet ved Bolstadøyri før Bergensbanen ble stengt på grunn av flom. Bildet er tatt tirsdag. Foto: Vidar Herre / Hordaland (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Flommen har ført til store ødeleggelser på Vestlandet.

Fem hus og en hytte er tatt av vannmassene i Odda i Hordaland. 68 personer er evakuert i Odda, melder Hardanger Folkeblad. Innbyggerne i bygda Hjøllo er uten veiforbindelse etter at en bru har rast sammen. I Flåm i Sogn og Fjordane er 188 personer evakuert, melder NTB.

Enorme vannmengder stenger Bergensbanen. Flere veier er stengt på grunn av flom. Vannføringen er på retur flere steder.

- Det er store krefter som har vært og fremdeles er i sving. Her på Bolstad står vannet også høyt. Deler av jernbanen står i vann, og det ser ut til at vannet har begynt å vaske ut masser enkelte steder under.

DIREKTE: Få de siste oppdateringene i vårt livevindu.

Det forteller Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb til Avisa Hordaland onsdag formiddag etter befaring i flomrammede områder ved Vangsvatnet og Vossavassdraget.

- Det er ikke forsvarlig å kjøre tog på  strekningen før vannstanden synker, sier områdedirektør Tony Dæmring i Jernbaneverket. De melder at elva Vosso nådde sin flomtopp like etter midnatt. Bergensbanen er inntil videre stengt mellom Bulken og Dale.

Inntil videre går Bergensbanens persontog mellom Oslo og Ål med bussforbindelse til Geilo og Ustaoset, melder Jernbaneverket.

Flom og store vannmengder har flere steder på Vestlandet ført til ødeleggelser, stengte veier og jernbane. Det er ikke meldt om personskader, men flere personer er evakuert fra sine hjem.

Artikkelen fortsetter under kartet:


Fortsatt stor vannføring

NVE melder at vannføringen er på retur i varslingsområdet. I enkelte større vassdrag er det fortsatt svært stor vannføring.

Les mer på varsom.no

Fem hus og en hytte forsvant

I Odda i Hordaland forsvant fem hus og en fritidsbolig i vannmassene natt til onsdag. 39 boliger på Hjøllo og Opovegen og rundt 75 personer er evakuert, melder Hardanger Folkeblad.

Les også: Store ødeleggelser i Odda

Brua over til Hjøllo og Opo brua ved Shell er foreløpig stengt, melder Odda kommune på nett.

I Voss melder kommunen om omfattende materialle skader som følge av flommen. Evanger skule og Evanger barnehage holdt onsdag stengt.

I Flåmsdalen i Sogn og Fjordane ble 24 personer evakuert med helikopter fra Brekkesida i Flåm tirsdag kveld på grunn av flom.

Det er ikke anledning for evakuerte til å reise tilbake til områdene før politiet har gitt tillatelse, skriver Aurland kommune på sin nettside.

Bergensbanen er stengt mellom Bulken og Dale på grunn av enorme vannmengder. Også Flåmsbanen er stengt, melder Jernbaneverket.

STORE VANNMENGDER: Flom blant annet i elva Opo i Odda etter store nedbørsmengeder på Vestlandet de siste dagene. Foto: Paul Arne Hjørnevik / NTB scanpix

Vannet stoppet lokalavisa

I Voss satte flommen en foreløpig stopper for lokalavisens dekning av vannets herjinger.

- Serveren til Hordaland er sett ut av spel grunna flaumen i Vossovassdraget. Me får ikkje publisert meir på ei stund, lød meldingen redaktør Elin Madsen i Avisa Hordaland la ut på Facebook tirsdag kveld.

NVEs flomvarsel for Vestlandet klokka 10 onsdag:

- I Vosso nedenfor Vangsvatnet ventes vannføringen å være nede i et nivå under middelflom i løpet av morgendagen. I Gaularvassdraget nedenfor Viksvatn kan det ta 3-4 dager før vannføringen er under middelflom. I vassdragene rundt Aurlandsfjorden og Sørfjorden ventes vannføringen å ha sunket til under middelflom i løpet av dagen.

Se alle flomvarsler her

Justisministeren til Rauma

I Rauma kommune i Møre og Romsdal venter man på det varslede raset på fjellpartiet Mannen. Justisminister Anders Anundsen (Frp) er ventet til Rauma rundt klokka 13.30, melder NTB.

De siste seks timene har det kommet 2,6 millimeter nedbør i området. Temperaturen er på cirka -4 grader oppe ved Mannen.

Les også: - En varslet atombombe som ender med en kinaputt

De store bevegelsene som fjellet har vært utsatt for det siste døgnet, har svekket dets stabilitet, men nedbøren har den siste tida kommet som snø, og det er kaldt. Det fører til at det kommer mindre vann ned i glidesolen for skredet. En kan derfor vente at bevegelsene i fjellmassene forblir uendret i en periode framover, konkluderer geologene i Åknes/Tafjord Beredskap IKS ifølge NTB.

Disse veiene er stengt melder Statens vegvesen onsdag morgen:

Sogn og Fjordane

Fv. 13 Gjermundstad, strekningen Dragsvik-Moskog, flom

Fv. 184 Fresvik, strekningen Hatleli-Øyri, flom, ikke opna i dag

Fv. 245 Flåm, Hokabøen-Nedre Brekke bru, flom

Fv. 272 Bø-Tønjum, strekninga Tønjum-Mo, flom

Fv. 301 Øygarden, strekningaFarnes-Hjelle, flom

Fv. 331 Feigum, strekningen Urnes-Skjolden, flom

Fv. 422 Osen bru-Hjelmeland, flom

Fv. 572 Dyrstad, strekninga Dyrstad-Svelgen, steinras

Fv. 601 Underdalen, strekningen Langhuso-Undredal, fare for ras

Fv. 610 Hestad, strekningen Osen bru-Eldalosen, flom

Fv. 720 Hjelleøyane-Erdal, fare for ras, ny vurdering kl. 0900

Fv. 723 Høgrenning-Bødal,strekningen Bødal-Loen, flom, ny vurdering kl. 0900

Fv. 724 Sunde-Oldedalen, strekningen Briksdal-Olden, flom, ny vurdering kl. 0900

Hordaland

E16 Bulken-Svartenakken, flom

E16 Vangstunnelen, flom

Rv. 13 ved Sandvinvatnet, Odda, flom

Fv. 123 Kleiva, strekningen Holdhus-Tveita, flom

Fv. 300 Ulvik-Osa, fare for ras

Fv. 313 Evanger V bru, flom

Fv. 551 Furebergfossen, Kvinnherad, flom. Ny vurdering kl. 0800

Fv. 572 Vallavik, strekningen Vallavik-Ulvik, fare for ras

Rogaland

Fv 520 Sauda-Hellandsbygd, flom Les mer på Statens vegvesen

Følg situasjonen på Nettavisens livestrøm om været.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere