Alt om minnemarkeringen for 22. juli-terroren

Utøya 20160722. Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen ankom Utøya før minnemarkeringen fredag ettermiddag, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Utøya 20160722. Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen ankom Utøya før minnemarkeringen fredag ettermiddag, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Femårsdagen for terrorangrepene 22. juli 2011 markeres med minneseremonier i regjeringskvartalet og på Utøya. Se video.

22.07.16 17:07

OSLO (Nettavisen, NTB): – Tiden leger ikke alle sår, men det hjelper litt. Det blir litt lettere for hvert år å være her, sa sier tidligere AUF-leder Eskil Pedersen da han ankom Utøya fredag ettermiddag.

Se flere bilder fra minnemarkeringene nederst i saken.

Der åpnet AUF-leder Mani Hussaini minnemarkeringen med ett minutts stillhet. – Vi ser at hatet ikke er borte, og at ideen om at alle mennesker ikke er like mye verdt, fortsatt fins, sa han.

UTØYA: Kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg, statsministerens ektemann Sindre Finnes, partileder Jonas Gahr Støre (Ap), AUF-leder Mani Hussaini, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og leder for støttegruppen etter 22. juli Lisbeth Kristine Røyneland deltar på minnemarkeringen på Utøya fredag ettermiddag, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Pedersen var sliten etter en lang trist dag, og nevner spesielt at det var tungt å høre 77 navn bli lest opp i regjeringskvartalet. Det virket som om listen over døde aldri tok slutt.

Markeringen på femårsdagen for 22. juli-angrepene startet fredag morgen i regjeringskvartalet.

Se siste nytt i direktevinduet nederst i saken.

AUF-leder Mani Hussaini, statsminister Erna Solberg og regjeringskvartalets representant i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Tor-Inge Kristoffersen, holdt tale.

- Det er fem år siden 77 mennesker ble drept. Det er fem år siden sommerdagen ble til en av de mørkeste dagene i norsk historie, sa statsministeren i sin tale.

MINNEMARKERING: Fredag 22. juli 2016 er det fem år siden angrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Bildet er fra mInnemarkeringen i regjeringskvartalet. Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)

- Tiden leger ikke alle sår

- Savnet vil alltid være der. Tiden leger ikke alle sår, fortsatte hun.

- For hva er vel fem år når vi mister det umistelige? Etter fem år er det fortsatt mange som har behov for noen å snakke med, om savnet, om sorgen, men også minnene - dele tanker, oppturer og nedturer, sa Solberg og understreket at alle er forpliktet til å være med å hjelpe.

- Jeg vet at mange kjenner på en forventning nå fra omgivelsene om at nå skal alt begynne å fungere som normalt. Terskelen for å be om hjelp kan føles høyere. Slik skal det ikke være. Vi er alle forpliktet til å senke denne terskelen. Det er lov å be om hjelp, det er lov å ha tunge dager, og vi skal stille opp, sa statsministeren.

En ny generasjon AUF-ere

En ny generasjon AUF-ere leste opp navnene på alle de 77 ofrene for terrorangrepene. (Se video lenger ned i saken).

- Lista med navnene gjør så vondt å høre på, og det stikker i hjertet når man hører hvert enkelt navn. Det er som om listen aldri tar slutt, og det er derfor vi må gjøre dette, for å minne oss på hver og enkelt av de 77 enkeltmenneskene som ble drept for fem år siden, sa AUF-lederen under minnetalen i regjeringskvartalet.

Les også: - Holdningene hans kjemper vi mot hver dag

- Jeg mener vi som samfunn har lært noe av 22. juli. Holdningene han sto for jobber vi mot hver dag. Vi jobber for toleranse, sier fylkesleder i Oslo AUF, Agnes Viljugrein (19), hun var en av AUF-erne som leste opp navnene og skal gjøre det samme på Utøya.

Agnes Viljugrein, fylkesleder i Oslo AUF, var en av dem som leste opp navnene på alle de 77 som mistet livet under terrorangrepene for fem år siden. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

HTML EMBED
embedNAvideo("u5GM9fhZW3bcy20PuGai4Q", false)

Klokka 11 ble det avhoildt minnegudstjeneste i Oslo domkirke, en gudstjeneste som ble overført på NRK 1.

Statsminister Erna Solberg og kronprinsparet deltar under minnemarkeringen og gudstjenesten i Oslo. Det samme gjør finansminister Siv Jensen, kommunalminister Jan Tore Sanner, justisminister Anders Anundsen og EU- og EØS-minister Elisabeth Aspaker.

(Artikkelen fortsetter under)

MINNEMARKERING: Fredag 22. juli 2016 er det fem år siden angrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Bildet viser Høyblokka og Y-blokka fredag morgen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Statsminister og kronprinspar til Utøya

Klokka 16 startet minnemarkering på Utøya. Her er deltar også statsminister Erna Solberg og kronprinsparet sammen med blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Mani Hussaini.

Leder for støttegruppa for Lisbeth Røyneland, som var den første taleren, åpnet med å beskrive det nye Hegnhuset med 69 søyler som bærer taket. En søyle for hver av de drepte på Utøya.

– Sorgen og savnet blir enda tydeligere for oss etter hvert som samfunnet rundt oss naturlig nok går videre. Derfor er det viktig for oss å fortsette å markere denne dagen i år, og i årene som kommer, sa hun.

I tillegg til de nasjonale minnemarkeringene, er det minnearrangementer en rekke steder i landet.

Se oversikten over minnearrangementer landet rundt her


Følg NTBs liverapportering fra minnemarkeringen:

REGJERINGSKVARTALET: Minnemarkering 22. juli 2016. Minnemarkering i regjeringskvartalet i Oslo fredag formiddag. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

LESTE OPP NAVNENE PÅ DE DØDE: Navnene på de 77 ofrene blir lest opp av en ny generasjon AUF-ere under minnemarkeringen i regjeringskvartalet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

LA NED KRANS: Kronprinsesse Mette-Marit la ned krans under minnemarkeringen i regjeringskvartalet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

UTØYA: Fra minnemarkeringen på Utøya fredag ettermiddag, fem år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

AUF-LEDER: AUF-leder Mani Hussaini ankommer Utøya sammen med Hadia Tajik. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

ANKOM: Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg (H) ankommer Utøya før minnemarkeringen fredag ettermiddag. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

VED MINNESMERKE: Kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg, statsministerens ektemann Sindre Finnes, partileder Jonas Gahr Støre (Ap), AUF-leder Mani Hussaini, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og leder for støttegruppen etter 22. juli Lisbeth Kristine Røyneland besøker minnestedet på Utøya. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.