*Nettavisen* Nyheter.

Alternative metoder for fødende

Kvinner velger nå alternative metoder mot smerte under fødsel.

22.09.05 15:31

(SIDE2): Akupunktur er en smertelindringsmetode som hele 85 prosent av fødeavdelinger nå tilbyr. Det er kun syv prosent som benytter seg av akupunktur for å døyve smertene, mens én av fem kvinner fødte med epidural smertelindring (bedøvelse via en nål inn i ryggen) i 2002.

I 1996 var det kun 13 prosent av fødeavdelingene som kunne tilby denne typen smertelindring, ifølge Den norske lægeforening.

Alternative metoder

- Vi legger vekt på at kvinnene skal bestemme selv, men flere velger alternative metoder nå enn før, sier avdelingssjef Vegard Dahl ved anestesi og intensivavdeling ved Asker og Bærum sykehus, til TV2 Nettavisen.

Tilbudet om smertebehandling er ikke likt til alle fødende og andelen kvinner som bruker akupunktur varierer fra en prosent til nesten 40 prosent ved de avdelingene som har et slikt tilbud.

Mest effektivt

Likevel viser undersøkelsen at epidural fortsatt er den mest effektive smertelindringsmetoden.

- Akupunktur gir en dårligere effekt enn epidural, og har du store smerter er epidural det aller beste, mener Vegard Dahl.

Andre metoder kvinner i dag kan benytte seg av er for eksempel; lystgass, varmebad, sterilvannsprøyter og morfin.

- At akupunktur nå er blitt så populært kan være en spin-off effekt av at Martha Louise brukte denne metoden under sin fødsel, mener legen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag