Alvorlig syke pasienter kan få ny medisinsk vurdering

NY ORDNING: Bent Høie sier til BT at han er glad for at den nasjonale ekspertpanel-ordningen er blitt etablert. Han sier den vil ha stor betydning for pasienter og deres pårørende.

NY ORDNING: Bent Høie sier til BT at han er glad for at den nasjonale ekspertpanel-ordningen er blitt etablert. Han sier den vil ha stor betydning for pasienter og deres pårørende. Foto: Rune Stoltz Bertinussen (NTB scanpix)

Et nytt ekspertpanel på Haukeland universitetssjukehus i Bergen skal gi dødssyke pasienter mulighet til å få ny medisinsk vurdering.

Formålet med den nye nasjonale ordningen er å bidra til at dødssyke pasienter vil få en økt trygghet til det norske helsevesenet, skriver Bergens Tidende.

Hensikten med panelet er også at langt flere pasienter skal få tilgang til utprøvende behandling gjennom kliniske studier, og at flere av dem kan utprøves i Norge.

– Vi behandlere møter med jevne mellomrom pasienter som i desperasjon reiser til utlandet for å prøve udokumentert behandling. Disse får ofte svært negative bivirkninger på helsen og store økonomiske kostnader, sier leder av ekspertpanelet Halfdan Sørbye til BT.

Ekspertpanelet består av åtte kreftspesialister med lang erfaring. I tillegg er panelet tilknyttet 17 eksterne fagspesialister. Panelet har ingen beslutningsmyndighet. Ekspertene skal gi råd og diskutere disse med lege og pasient, som sammen skal komme fram til hvilken behandling pasienten skal få.

– Pasienter med alvorlig livsforkortende sykdom skal være trygge på at vi vurderer alle de reelle mulighetene, sier helseminister Bent Høie (H) til BT.

(©NTB)

Les også: Vil ha raskere saksbehandling for banebrytende kreftmedisin

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.