RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ambulanser i kø på Gardermoen

Sist oppdatert:
26 ambulanser stod i kø da et ambulansefly med 15 hardt skadde norske og svenske pasienter ankom Gardermoen fra Phuket. Følg ekstrasending på TV 2 og web-tv nå.

Web-TV: Ekstrasendsing på TV 2 kl. 11.25.

Boeing 737-maskinen, som er innleid av Forsvaret, kom fra Phuket via Dubai og landet klokken 06.20. 50 minutter senere ble det fortsatt jobbet med å tømme flyet for skadde. Dette arbeidet vil ta om lag halvannen time.

Seks satt av i Dubai

Tilstanden til to av ofrene etter flodbølgekatastrofen i Thailand var så alvorlig at de ble hentet ut av flyet ved mellomlanding i Dubai og fraktet til sykehus.

- 42 pasienter gikk på i Phuket. To av disse ble satt av i Dubai fordi tilstanden deres forverret seg. Da ble det i tillegg satt av fire pårørende, forteller sjef for Forsvarets sanitet, generalmajor Leif Rosén til TV 2 Nettavisen.

De skadde og deres pårørende ble mottatt av feltprester og medisinsk ekspertise. 26 ambulanser sto klare på Gardermoen til å frakte de skadde til sykehus.

Av pasientene som kom til Gardermoen, var 15 bårepasienter. Av disse var åtte nordmenn og sju svensker. Pasientene ble primært sendt til Ullevål sykehus, men også til andre sykehus i området.

- Tydelig medtatt

- Det har vært en meget spesiell situasjon. Pasientene var tydelig medtatt, preget psykisk og med kuttskader og infiserte sårskader, samt brudd. Enkelte hadde også lungeproblemer fordi de hadde svelget så mye vann, forteller Rosén.

- Intensjonen når vi har øvd på dette har jo vært å frakte soldater som er blitt skadd i krigsoperasjoner utenlands, men at man bistår det sivile, føles både rett og riktig, mener generalmajoren.

På tross av 17 år «i gamet» gjør mottakelsen av de skadde turistene fra Phuket enormt inntrykk.

- Det er klart man føler med de pasientene og de menneskene som nå kommer, man ser hva de har vært gjennom. Jeg er kirurg og har vært ute på feltsykehus, du føler at du gjør en viktig og god jobb når du er midt oppi dette. Når man setter seg ned i ettertid, er det klart det gjør inntrykk, sier han.

Neste flight til Thailand er allerede iferd med å bli klargjort.

- Flyet desinfiseres, crewene har en erfaringsoverføring, og så regner vi med ny avgang klokken 12.00.

Kripos er også på plass for å registrere alle som var om bord.

Nasjonal krisetelefon for hjemkomne og pårørende: 800 36 303

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere