*Nettavisen* Nyheter.

Amerikaner filmet Nokas-ranet

- Det så ut som en Hollywood-film. Slik beskriver amerikanske Peter Gillies ranet i Stavanger. Fra hotellvinduet fotograferte og filmet han det han opplevde.

16.09.05 23:29

Peter Gillies bor i Nederland, men var i Stavanger for å holde foredrag ransdagen 5. april 2004.

Se hans film her!

Han var akkurat kommet opp fra frokost på hotellet og kommet inn døra da han hørte lyden fra et maskingevær utenfor. Fra rommet sitt i 5. etasje på Hotell Maritim i Stavanger hadde han full utsikt over dramaet som utspant seg nedenfor.

- Jeg titter ut og ser en mann som står helt rolig og sikter med et maskingevær. Etter et par minutter skyter han noen skudd, jeg synes han skyter ned i bakken, sier Peter Gillies til TV 2 Nyhetene.

Mannen er raneren som kort tid etter skyter politiets operative uteleder, Arne Sigve Klungland.

Gillies tror knapt det han ser. Fra der han står, ser det hele ut som innspillingen av en Hollywood-film.

- Deretter så jeg en gruppe menn løpe ut av bygningen. De bar på mørke vesker og satte seg inn i de to bilene. Det var som hentet fra en film, bankranere som kommer seg unna med pengene. De var da jeg fant frem kameraet, forteller Gillies.

Brukt av politiet
Med kameraet sitt tar Gillies to bilder. Det første bildet er tatt sekunder etter at ranerne er kommet ut av banken og inn i en av de ventende fluktbilene.

Det andre viser bilen som kjører fra stedet. Dette bildet offentliggjorde politiet 10. april 2004 mens jakten på ranerne fortsatt pågikk.

- Jeg så at de hoppet inn i den ene bilen. Det var da jeg tok bildene. Sekunder seinere var begge de to bilene kjørt fra stedet, forteller Gillies.

Forteller underveis
På dette tidspunktet setter han kameraet i videomodus, slik at han får tatt opp en videosekvens på 30 sekunder . Her filmer han stedet der raneren skjøt og den drepte politimannens bil.

Mens han filmer, forteller han det han nettopp har sett:

«Her er bilene jeg så dem sette seg inn i. Nå kjører de bort. Det var en Suburban og en Range Rover der nede. Og jeg hørte noe som hørtes ut som mange skudd. Det står en politibil der nede på hjørnet. Jeg ser ikke noe mer politi, og de to bilene har kjørt. De så ut til å ha spesialutstyr på seg. Flere menn i svarte kjeledresser med refleksband.»

Ifølge Gillies tok han opp videosekvensen for å kunne fortelle kona hva det var han hadde opplevd. Seinere, når han skjønte at en politimann var drept, ga han minnebrikken han hadde brukt til politiet.

- Jeg var veldig forvirret, det kan du høre på stemmen når jeg snakker. Jeg skjønte ingenting, som alle de andre som var der. Selv om man hadde visst hva som skjedde, ville man neppe trodd det, sier Gillies.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.