For første gang besøkte General Robert Neller Trondheim på sin årlige juletur til amerikanske marinesoldater stasjonert i Europa.

Neller er øverstkommanderende for De forente staters marinekorps. Siden julen 2016 har 300 av hans soldater blitt stasjonert i Norge.

Les også: 330 amerikanske marinesoldater til Værnes

- Big-ass fight

- Jeg håper jeg tar feil, men det er en krig på vei, sa Neller til soldatene i Trondheim. Han beskrev krigen som kan sees i horisonten som en «big-ass fight», skriver Military.com. De fargerike adjektivene kan oversettes til «en stor krig».

Les også: Russisk aktivitet nær undervannskabler bekymrer NATO
Les også: Lavrov oppfordrer USA og Nord-Korea til å forhandle

Neller sa også at de amerikanske soldatene i Norge allerede befant seg i en krig. Deres nærvær i Trondheim har ført til det han beskrev som en informsajonskamp og en politisk kamp.

Neller sa at han tror Russland og Stillehavet nå vil bli fokuspunktene for USA - etter 15 år med krigføring i Irak og Afghanistan.

Kan bli flere

Vi har 300 marinesoldater her oppe. Vi kan gå fra 300 til 3000 over natten

Military.com viser til den ferske amerikanske National Security Strategy som viser at Russland bruker informasjonsverktøy til å påvirke demokratier, og at invasjonene i Georgia og Ukraina viser at de er villige til å bryte suvereniteten til stater i regionen.

Les også: Russland advarer USA mot å bevæpne Ukraina

I Trondheim sa sersjantmajor Ronald Green i marinekorpset: - Husk hvorfor dere er her. De overvåker dere, akkurat som dere overvåker dem. Vi har 300 marinesoldater her oppe. Vi kan gå fra 300 til 3000 over natten. Vi kan høyne trykket.