RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amnesty: - Røkke fortjener ikke pris

Sist oppdatert:
Amnesty International mener Kjell Inge Røkke ikke har fortjent Peer Gynt-prisen.

Menneskerettighetsorganisasjonen mener Røkke-selskapet Aker Kværners engasjement på den omstridte fangeleiren Guantanamo på Cuba er sterkt kritikkverdig.

- Kjell Inge Røkke fortjener ikke Peer Gynt-prisen, sier Petter Eide i Amnesty International i Norge til NRK.

350 millioner

Ifølge Amnesty har Aker Kværners datterselskap tjent 350 millioner kroner på den svært omstridte fangeleiren siden 2002. Amnesty mener Guantanamo-leiren er i strid med internasjonal rett og menneskerettighetene. USA blir beskyldt for tortur, og å holde fanger over lang tid uten lov og dom.

Eide kritiserer også Aker Kværners samarbeid med revolusjonsgarden i Iran. Han synes Røkke ikke har tatt et nødvendig samfunnsansvar.

- Ikke bra

Amnesty synes det er uheldig at norske stortingspolitikere hedrer Røkke med en slik pris, spesielt ettersom Norge etterstreber å holde en høy profil internasjonalt i arbeidet for fred og menneskerettigheter.

Prisen skal deles ut under Peer Gynt-stevnet på Vinstra 4. august. Det er stortingsrepresentantene, Peer Gynt-stevnet, og tidligere vinnere av prisen som foreslår kandidater til prisen. Kriteriet for å få prisen er at man er en person som har bidratt til å gjøre Norge kjent i utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere