RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp).
Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp). (Justis- og beredskapsdepartementet)

Amundsen vil ha tiggeforbud i storbyene

Sist oppdatert:
Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) ber lokalpolitikere ta saken i egne hender og innføre tiggeforbud i sine kommuner.

– Det beste hadde vært en nasjonalt forbud. Men når det enn så lenge ikke er flertall for dette på Stortinget, er min klare oppfordring at man lokalt tar tak i dette og fremmer vedtak om å forby tigging i de største byene, sier justisminister Per-Willy Amundsen til NRK.

Les også: Carl I. Hagen: Vil forby tigging i Oslo

Utspillet kommer i kjølvannet av NRK-dokumentaren «Lykkelandet» som dokumenterer organisert kriminalitet i tiggermiljøet i Bergen, med bakmenn som tjener penger på blant annet prostitusjon og narkotika.

Fremskrittspartiet fremmet et forslag om nasjonalt tiggeforbud i 2015, men trakk forslaget fordi de manglet flertall i Stortinget.

– Jeg oppfatter at det nå er politisk bevegelse i saken. Da har man mulighet til å ta tak i denne problemstillingen lokalt, sier Amundsen.

Byrådsleder sier nei til forbud

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo ønsker ikke et lokalt tiggeforbud i hovedstaden.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

- Det vi trenger er politi for å løse politioppgaver. Denne formen for kriminalitet løses ikke av et kommunalt tiggeforbud, sier Johansen.

Sosialbyråd Erlend Horn (V) i Bergen vil heller ikke ha noe forbud.

- Vi kommer til å fortsette vår politikk, og vil ikke ha et tiggeforbud. Men dette er en øyeåpner på at det finnes personer som utnytter systemet som er der for å hjelpe de svakeste. Det må vi ta på alvor, og sørge for at det er de som trenger hjelp som får det.

Tiggere reagerer på NRK-dokumentar

Rumenere i Bergen fikk torsdag se NRK-dokumentaren «Lykkelandet» i Bergen. De reagerer sterkt på fremstillingen av tiggere i dokumentaren.

Ifølge dokumentarfilmen har et tiggernettverk i Bergen tjent millioner på organisert tigging, gateprostitusjon og salg av narkotika, og rundt 140 rumenere styrer markedet for prostitusjon og tigging i Norges nest største by.

- Jeg tigger for å overleve, men nå er jeg redd for å bli utsatt for vold og trakassering, sier rumenske Calin Stela til NRK etter å ha sett dokumentaren.

Hun sier videre at hun ikke har fått en eneste mynt i koppen sin av bergenserne etter at dokumentaren ble vist.

– De fleste som var her for å se dokumentaren, var opprørte, sinte, lei seg og overrasket. De kjenner seg stigmatisert, sier Ingrid Husevåg Døskeland, rådgiver ved stiftelsen Robin Hood-huset, som er et tilbud for økonomisk vanskeligstilte i Bergen.

(©NTB)

Les også: NRK-dokumentaren: KrF vil ta sexkjøpere

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere