*Nettavisen* Nyheter.

Anbefaler alle å ta vaksinen

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Helsedirektøren: - En million nordmenn vil smittes av svineinfluensa.

23.10.09 12:32

- Vi anbefaler hele befolkningen å la seg vaksinere, etter at risikogruppene har fått den, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på en pressekonferanse om svineinfluensaen fredag.

Nye råd
Anne-Grete Strøm-Erichsen informerte om de nye vaksinerådene og status for pandemien sammen med helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet. Hittil har det bare vært snakk om å vaksinere risikogruppene.

- Mild pandemi
- Dette rådet må ikke oppfattes som om vi ser på denne sykdommen med helt nye øyne. Vi har i Norge vært forberedt lenge. Vi har en mild pandemi, som nok mange vil bli syke av, men som få vil bli alvorlig syke av, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Bekrefter nytt dødsfall
Hittil er ti mennesker bekreftet døde av svineinfluensa i Norge. Det tiende dødsfallet er en to og et halvt år gammel gutt fra Vest-Agder. Han tilhørte en av risikogruppene og døde etter noen dagers sykehusinnleggelse. Bekreftelsen om at han hadde svineinfluensa kom torsdag kveld. Dette er det yngste dødsofferet så langt i pandemien.

- Vi har flere dødsfall enn våre naboland, vi fikk bekreftet det tiende døsfallet i går, sier overlege Bjørn Iversen.

- Vi mener denne influensaen ikke er farlig for folk flest, men ved å vaksinere kan vi forhindre at personer i utsatte grupper blir alvorlige syke og begrense antallet dødsfall.

Om Norge nå kommer godt i gang med sitt vaksinasjonsprogram og en stor del av befolkningen tar vaksinen i tide, beregner helsemyndighetene at antallet dødsfall i kjølvannet av svineinfluensapandemien kan reduseres betydelig.

Overfor Nettavisen vil Folkehelseinstituttets Bjørn Iversen ikke si hvor mange dødsfall man beregner, men han sier at antallet dødsfall kan reduseres med over 70 prosent med vaksinering.

Forventer at en million rammes
- Norge er et av de første landene i Europa som starter vaksinasjon. Når hovedbølgen er over, beregner vi at en million nordmenn vil ha hatt svineinfluensa, sier Bjørn-Inge Larsen.

- De aller fleste vil håndtere den helt greit, understreker han.

Stadig nye forsendelser kommer til Norge, og vaksinen skal være tilgjengelig for folk flest i midten av november.

Forsinkelser
Overlege Bjørn Iversen oppfordrer folk til å være ekstra påpasselig med hostehygienen i påvente av at vaksinen kommer ut blant folk.

- Det er blitt skapt et inntrykk av at vi sitter på et lager her på Østlandet, og det har vært rettet kritikk for at vi er trege med å få vaksinen ut. Slik er det ikke, vi får stadig inn leveranser som så distribueres. Men det har vært forsinkelser i leveransene, og kommunene har derfor heller ikke fått så mange doser som de har ønsket. Det har også gjort det vanskelig for kommunenes arbeid. Det har ikke vært mulig å gjøre dette annerledes, sier Iversen, som legger til at myndighetene gjør alt de kan for å få vaksinen ut så raskt som mulig.

Risikogruppene er prioritert, og det betyr at de som ikke tilhører en av disse gruppene ikke vil ha muligheten til å ta vaksinen før i midten av november.

Bivirkninger
Årsaken til at det har tatt tid å komme med en generell anbefaling, er fordi FHI har ventet på dokumentasjon på eventuelle bivirkninger.

- Det vanlige er feber, men det er naturlig blant flere millioner vaksinerte, sier Iversen, som deretter listet opp noen av stoffene i vaksinen som har skapt diskusjon på flere nettfora og blant en bekymret befolkning.

- En spiseskje olivenolje inneholder like mye skvalen som det en dose vaksine. Tiomersal, et konverseringsmiddel i vaksinen for å unngå sopp, har vært bestanddel i flere millioner vakinedoser tidligere, og har aldri vist bivirkninger hos gravide. Kvikksølvnivået i en dose tilsvarer nivået man får i kroppen ved å slanke seg en dag.

- Utprøvingen viser at vi har valgt den beste vaksinen i Norge, sier Iversen.

Spørreundersøkelser har vist at svært mange nordmenn ikke ønsker å la seg vaksinere, i frykt for bivirkninger.

- Dette er frivillig og opp til hver enkelt. Nå som folk får faglige vurderinger, så tror jeg at flere vil velge å la seg vaksinere, sier Strøm-Erichsen.

Senker alderen
- Vi bruker lang tid her nå, fordi vi vil vise at vi har tatt hensyn til alle motforestillinger. Det har vist seg å være stor motstand blant befolkningen. Det er fremdeles noen uker til vaksinen er klar for alle, og vi går derfor ut nå for å gi informasjon rettet mot de forskjellige gruppene, sier Larsen.

- Vi senker den anbefalte alderen fra 3 år til seks måneder, så vi vil vaksinere alle fra seks måneder og oppover.

Køordning
Det vil også være en køordning, der de mest utsatte prioriteres først.

- De med barn under seks måneder skal stille først, ettersom de små ikke vaksiners.

De som bor med gravide under første trimester og svinebønder har også et legitimt grunnlag for å vaskineres tidlig.

- Etter det er det nødvendig i storkommunene for en prioritering, og da følger vi WHO anbefalinger og starter med de yngste og så vaksinere den eldre og eldre befolkningen.

Les også: Sant og usant om vaksinen

Les mer på myndighetenes nettside om svineinfluensaen, pandemi.no

Lange køer
Torsdag startet vaksineringen av folk i risikogruppene i Bergen. Det var lange køer og tilløp til kaos utenfor vaksinestasjonen på tidligere Fyllingsdalen sykehjem, rapporterte Bergensavisen. Mannskap fra Sivilforsvaret var tilkalt for å holde orden på køene.

- Skandale
Aftenposten skriver fredag om leger som kritiserer helsemyndighetenes håndtering av vaksineprogrammet.

- Vi skal ikke misbruke ordet skandale, men dette er så ille at det er riktig å bruke det. Det er fullstendig kaos i informasjonen. De viser oss på TV at vaksinen er kommet, men så er det ingen som kan svare på hvem som skal få den, hvor og når. Det virker på meg som om helsemyndighetene er lammet, uttalte leder i Akershus legeforening, Arne Røde, til avisa.

Øker kapasiteten
Statsråden kommenterte denne kritikken på pressekonferansen.

- Vi har også besluttet å øke kapasiteten på legekontorene. Det skal være mulig å ta inn flere leger og slik være bedre forberedt på å møte behovet ute hos folk, sier Strøm-Erichsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.