RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anbefaler livmorhalskreft-vaksine

Rådet har talt. De anbefaler vaksinen mot livmorhalskreft.

(SIDE2): Anbefalingen fra Rådets flertall, som går til helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad, kom onsdag ettermiddag. Brustad har tidligere uttrykt usikkerhet om virkninger og eventuelle bivirkninger er godt nok dokumentert, og derfor ble det satt ned et ekspertråd som skulle undersøke saken nærmere.

Rådet mener den foreliggende dokumentasjonen er tilstrekkelig til å si at vaksinen har positiv effekt på utvikling av livmorhalskreft. Alternativet, som er å vente på mer dokumentasjon av effekt og sikkerhet, vil ta for lang tid, mener Rådet. Det skriver helserevyen på sine sider torsdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Strid om vaksinen
Årlig blir 300 norske kvinner rammet av livmorhalskreft. 15. november lanseres vaksinen Cervarix som har vist opp mot hundre prosent beskyttelse mot de to viktigste virusene som forårsaker livmorhalskreft.

Det har vært strid om vaksinen skal inn i vaksinasjonsprogrammet og tidligere har Side2 skrevet en rekke saker om vaksinen.

Bakgrunn:
- Kreftvaksinen er god nok
Bekrefter kreft-gjennombrudd
Få informasjon om kreftvaksinen
Kritisk til kreftvaksine
Kreftvaksinen er i salg
Kreftvaksinen vil fungere

Dette anbefaler Rådet: Rådet anbefaler å ta vaksinen inn i barnevaksinasjonsprogrammet for gruppen jenter 12 år som en del av et helhetlig program for å motvirke livmorhalskreft, og tilrår i tillegg opphentingsvaksinasjon i aldersgruppen 13-15 år.

Kostnad: Forslaget innebærer en årlig utgift på om lag 104 millioner kroner.

Nå vil Sylvia Brustad vurdere anbefalingen.

- Jeg vil få oversendt rådets anbefaling, som sammen med blant annet anbefalingen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt og erfaringer fra andre land vil være med på å danne et beslutningsgrunnlag som jeg vil ta med meg i den videre behandlingen av saken, sier hun i en kommentar.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere