Gå til sidens hovedinnhold

Anders Anundsen om rådet politiet ga til Sophie Elise: - Dette er ikke et råd vi normalt vil kunne forsvare

Sophie Elise Isachsens råd fra politiet om å fjernet et blogginnlegg om Mannegruppa Ottar var tema i onsdagens spørretime på Stortinget.

- Det er uakseptabelt å kneble jenter og kvinner når de utsettes for trusler. Er statsråden fornøyd med at politiets råd er at kvinner ikke skal ytre seg mot ekstrem kvinnefiendtlighet i offentligheten?

Det spurte SV-politiker Karin Andersen justis- og beredskapsminister Anders Anundsen om i onsdagens spørretime på Stortinget. Andersen sikter til at toppblogger Sophie Elise Isachsen i forrige uke fjernet et blogginnlegg om Mannegruppa Ottar av hensyn til egen sikkerhet, etter råd fra politiet.

Anundsen sa at han i utgangspunktet var enig i Andersens syn.

- Dette er ikke et råd vi normalt vil kunne forsvare. Det skal ikke anbefales noen å slette eller trekke tilbake en ytring, i den hensikt å redusere trusselen. Man kan også spørre om et slikt råd egentlig vil bidra til å redusere trusler fordi ytringen allerede er fremsatt, sa Anundsen.

Kort tid etter innlegget ble fjernet, anmeldte Isachsen medlemmer av Mannegruppa Ottar. Bakgrunnen for anmeldelsen er at flere medlemmer av Facebook-gruppa skal ha kommet med trusler om vold og voldsutøvelse rettet mot Isachsen.

- Det finnes flere nyanser i den saken Andersen tar opp, som er vanskelig for meg å kommentere. Men jeg har registrert at bloggeren selv er fornøyd med dialogen hun har hatt med politiet, og det synes jeg er bra, sa Anundsen.

Nettavisen har vært i kontakt med Isachsens manager, Marte Schei, som sier at hun ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

- Tillit til at politiet prioriterer riktig

Videre fikk Anundsen spørsmål om hvorvidt politiet er flinke nok til å følge opp slike saker. Andersen ville vite om den som blir truet får god nok beskyttelse, og hvordan politiet videre følger opp slike saker?

- Jeg deler ditt utgangspunkt, dette er uakseptabel adferd. Det er lagt opp til at politiet skal etterforske og etterfølge denne typen ytringer. Noen av disse ytringene er svært alvorlige, og det er politiet som i påtalesporet skal velge hvilke tilfeller som skal etterforskes og iretteføres. Men det er ingen tvil om at dette er et viktig område, og vi har også sett eksempler hvor politiet har kjørt disse sakene gjennom etterforskningssporet og til domstolene.

- Dette er fundamentalt uakseptable ytringer, som i tillegg er straffbare, men jeg har tillit til at politiet gjennomfører en god vurdering på hvilke saker de ønsker å etterfølge, uttalte justis- og beredskapsministeren.

Navnga mennene

Den lukkede Facebook-gruppen Mannegruppa Ottar har fått mye negativ opmerksomhet den siste tiden, etter det ble kjent at det har forekommet hets av navngitte kvinner på gruppen, deriblant Sophie Elise Isachsen.

Gruppen mistet raskt 15.000 medlemmer, men mange av dem har nå meldt seg inn igjen.

LES: Mannegruppa Ottar er større enn noen gang

Isachsen omtalte først «Mannegruppa Ottar» i slutten av september. Et bilde av henne av seksuell karakter ble spredt i gruppen, og Isachsen navnga da flere av mennene.

Isachsen gikk tidligere i år til retten for å hindre spredningen av dette bildet. I sommer fortalte hun om hvordan hun hadde opplevd det, og ønsket en debatt om hevnporno. Saken ble henlagt på bevists stilling.

Også andre bloggere som har navngitt medlemmer og publisert innhold fra «Mannegruppa Ottar» skal ha blitt hengt ut og hetset på forumet.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping