Andersen beroliget om klasevåpen

Foto: Scanpix/Erlend Aas

Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) er beroliget etter møtet med Nammo og frykter ikke brudd på norske våpenregler.

04.01.07 12:53

Varsellampene ringte på næringsministerens kontor da den norske og statseide våpenprodusenten Nammo ville kjøpe amerikanske Talley Defense Systems, et selskap som har produsert klasevåpen. Etter møtet med Nammo-ledelsen onsdag synes næringsminister Dag Terje Andersen å være beroliget.

I en pressemelding fra Nærings- og handelsdepartementet skriver Andersen at den informasjonen han nå har mottatt stemmer overens med de opplysninger Nammo tidligere har gitt departementet.

Lover å følge spillereglene
Nammo selv avviser at Talley Defense Systems (TDS) lager våpen i strid med folkerettslige prinsipper og forsikrer at samarbeidet mellom Nammo og TDS ikke skal bryte med norske våpeneksportregler. Budskapet fra konsernsjef Edgar Fossheim og nestleder i Nammo-styret Karl Glad var at kjøpet av TDS ikke skal endre på dette og heller ikke på Nammos etiske standarder.

- Nammo har i møte med meg opplyst at de ved oppkjøpet ikke skal omgå norske regler for våpeneksport, og at det heller ikke er intensjonen at Talley Defense Systems skal produsere ting som ikke kunne vært produsert av Nammo på Raufoss etter våre strenge eksportregler, sier Andersen ifølge en pressemelding fra departementet.

- Stoppet på 1990-tallet
Ifølge de opplysninger Nammo har gitt departementet produserer Talley Defense Systems verken ATACMS, MLRS eller Tomahawk i dag. I følge Nammos ledelse innebærer dette at TDS ikke leverer utløsermekanismer til denne type våpen. Nammo opplyser også at TDS i dag ikke produserer «Base Bleed»-mekanismer til bruk i M864-artilleriammunisjon. TDS skal heller ikke ha levert dette siden første halvdel av 1990-årene.

Nammos oppkjøp er foreløpig ikke godkjent av amerikanske myndigheter, skriver departementet i pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.