*Nettavisen* Nyheter.

Andrea har ennå ikke fått erstatning fra de tre som ble frikjent i voldtekts-saken i Hemsedal

FÅR IKKE PENGENE: Tre menn ble frikjent etter å ha stått tiltalt for voldtekt av Andrea Voll Voldum (t. v.). Alle ble likevel dømt til å betale erstatning på til sammen 300.000 kroner, men pengene har hun ikke fått. Dommen ble rettskraftig 16. september. John Christian Elden er bistandsadvokat for Voll Voldum. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Nå truer bistandsadvokat John Christian Elden med inkassokrav.

18.09.16 21:41

Ifølge TV 2 har statsadvokat Jan Eivind Norheim sagt at dommen i Hemsedal-saken er forkynt for én av de tre frikjente mennene 5. august.

Ingen av dem har betalt oppreisningserstatningen på 300.000 kroner som de ble dømt til å betale.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Andre Voll Voldum orker ikke å legge planer for fremtiden før hun får et mer stabilt liv. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Truer med inkasso

Andrea Voldums bistandsadvokat, John Christian Elden, reagerer på at politiet ennå ikke har forkynt dommen for alle de tre mennene.

- Straks vi får beskjed fra politiet om at dommen er forkynt, forventer vi at erstatningen for voldtekten automatisk innbetales henne fra de tre som er dømt til å betale erstatningen. Hvis ikke det skjer, vil inkasso være neste skritt, sier Elden til Nettavisen.

Heller ikke mannen som har fått forkynt dommen har betalt noe av erstatningen.

- Det er overraskende at han ikke har betalt i samsvar med rettens frist, men inkasso kan iverksettes til uken straks politiet forteller oss hvem det er, fordi hans dom ble rettskraftig 16. september, sier Elden.

Elisabeth Myhre, Arne Seland og Håkon Engebakken Duesund er forsvarere for de tre frikjente mennene, men ingen av dem har besvart Nettavisens henvendelser.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Anne Kathrine Slungård (H), tidligere ordfører i Trondheim, oppfordret til vold mot de tre frikjente mennene i Hemsedal-saken. Foto: Ungt entreprenørskap

Ordfører oppfordret til vold

7. juli i år ble tre menn frikjent for andre gang i saken hvor de var tiltalt for voldtekt av Andrea Voll Voldum. I etterkant har frifinnelsen skapt enormt engasjement, sinne og debatt.

Tidligere ordfører i Trondheim Anne Kathrine Slungård (H) kastet seg inn i debatten.

I et Facebook-innlegg skrev hun følgende:

«Jeg blir fysisk syk av dette, rett og slett spyklein og frustrerende forbanna!! Jeg håper inderlig at noen tar disse tre jævlene, rundbanker og kjølhaler, gjerne hver gang de viser seg offentlig».

Forsvarer for én av de frikjente mennene uttalte til Nettavisen at han skulle politianmelde Slungård for trusler. Den tidligere ordføreren har i etterkant trukket og beklaget oppfordringen til vold hun kom med.

Massiv støtte

De tre mennene har hele tiden nektet straffskyld for voldtekt, selv om de erkjente å ha hatt sex med Voll Voldum. Dette fant sted i mars 2014 i en campingvogn i Hemsedal. Men alle ble dømt til å betale henne 300.000 kroner i oppreisningserstatning.

– Jeg forventer jo at de betaler 300.000 kroner, slik de er dømt til å gjøre. De burde betale, det synes jeg de fortjener etter at de gikk fri, sier Andrea Voldum til TV 2.

Voll Voldum har også uttalt til Nettavisen at hun sitter igjen med en følelse av ikke å bli trodd, etter den siste runden i retten.

Mandag 8. august ble det arrangert demonstrasjoner utenfor Stortinget og i flere andre byer i landet. Demonstrasjonen kom som en protest på kvinners manglende rettsvern - spesielt i sedelighetssaker.

KOMMENTAR: Voldtektsdommen opprører svært mange

Andrea var blant de fremmøtte, og ble overveldet av den massive støtten hun opplevde å få. Flere hadde plakater med påskriften «vi tror deg», med et tydelig stikk til domstolen som har frikjent de tre mennene i voldtektssaken.

Etter demonstrasjonen uttrykket Voll Voldum til Nettavisen at det var rørende og spesielt å være til stede under demonstrasjonen.

Les også: Denne voldtekts-kommentaren vant Facebook

- Legger ikke fremtidsplaner

- Det er vanskelig å legge framtidsplaner. Jeg vet ikke hvordan neste dag eller neste uke blir, det er mye opp og ned med humøret. Jeg klarer rett og slett ikke å planlegge, og jeg ser ikke for meg noen fremtid slik jeg har det nå, sa Voll Voldum i et større intervju Nettavisen gjorde i midten av august.

- Grunnen til at jeg ikke orker å legge planer er rett og slett fordi jeg ikke vet om jeg klarer å fullføre dem. Jeg har flere ganger forsøkt å legge planer, og å fullføre dem, men det har ikke gått. Når det skjer igjen og igjen og skuffelsene blir mange, er det like greit å ta en dag av gangen.

Politiet: - Ikke noe media skal bry seg med

Nettavisen har kontaktet Janka Cathrine Aasen i Sør-Øst politidistrikt, uten å få svar.

Til TV 2 sier hun følgende:

– Denne prosessen går sin gang og vil ta den tiden den trenger. Dette er ikke noe media trenger å bry seg med, er kommentaren til Janka Aasen ved Nordre Buskerud politidistrikt til kanalen.

Den fornærmede kvinnen, Andrea Voll Voldum, har også offentliggjort navnene på de tre frikjente mennene i et innlegg på sosiale medier.

Hun begrunnet identifiseringen med at hun ikke vil at andre «skal oppleve det marerittet og den torturbehandlingen jeg ble utsatt for».

Aktor og statsadvokat Jan Eivind Norheim har ikke svart på Nettavisens henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag