Ane Elene (22) møtte rasende elg

Foto: Jostein Larsen Østring (Nordlys)

Så døden i hvitøyet – måtte rømme opp i tre.

EIDKJOSEN (Nordlys.no): I ett kvarter satt Ane Elene Johansen (22) i et tre, mens elgoksen sto klar til å sparke henne i hjel.

– Elgen kunne sparket hvem som helst tvert i hjel. Den hadde drept et menneske uten problemer, sier Einar Mellomgård, leder for Viltnemndas ettersøksring.

Klokken er 15.00, og den rundt 500 kilo tunge elgoksen ligger slakteklar på Eide Handel. Når Nordlys møter Ane Elene Johansen, er det kun tre og en halv timer siden hun så døden i hvitøyet.

– Det var veldig skremmende. Jeg vet jo at elger har drept i lignende situasjoner før, sier Johansen til Nordlys.

Skadet elg
Det var i halv tolv-tiden i går formiddag dramaet utspant seg ved Ringvannet på Ringvassøya. Politiet hadde fått melding om at en skadet elg gikk haltende langs veien, og varslet Viltnemnda.

Ane Elene Johansen og hennes far Asbjørn Johansen er en del av Viltnemndas ettersøkningsring, og rykket rutinemessig ut for å avlive den.

Da de kom frem ble Ane Elene sendt ut for å lokalisere elgen. Etter hvert fikk Asbjørn øye på den i kikkert fra veien, og kalte datteren tilbake til bilen.

– Men da jeg kom tilbake forsvant den inn i skogen, og jeg måtte gå ut igjen og følge etter den, forteller 22-åringen.

Mens hun gikk ubevæpnet etter elgens spor, kjørte faren langs veien for å holde utkikk.

– Da jeg hadde kjørt 3-400 meter, hørte jeg roping og skriking, forteller Asbjørn Johansen.

Aggressiv
Det var Ane Elene, som hadde møtt på elgen igjen.

– Jeg trodde egentlig den var vennlig innstilt. Men da jeg kom innpå den viste det seg at den var alt annet enn vennlig.

– Den kom gående rett mot meg og så meg inn i øynene. Ørene sto bakover. Jeg trodde jeg skulle klare å skremme den vekk ved å rope og skrike, men da den var rundt fem meter unna skjønte jeg at den ikke kom til å stoppe, sier Johansen.

Redningen ble et tre like ved.
– Det var utrolig flaks at det var et tre der. Jeg vet ikke hvordan jeg fikk klatret opp i det, men jeg kom meg i alle fall to-tre meter over bakken. Elgen sto rett under meg, og holdt nærmest vakt da den ikke fikk tak i meg.

– Hva tenkte du mens du satt der?

– At det ikke var sikkert at jeg kom meg unna om jeg prøvde å løpe. Så jeg måtte bli reddet av noen andre.

Langt kvarter
Femten minutter gikk det før faren fant frem og kom til unnsetning med riflen. Etter at han først fikk skremt vekk elgen, kom den tilbake for nytt angrep. Da fikk den erfarne jegeren endelig skutt det aggressive dyret.

Etterpå viste seg at skogens konge hadde blitt skapt med alvorlige skavanker. Bekkenet var formet som hos en elgku, noe som ga den store problemer med å gå. I tillegg var store deler av øret revet av.

Skadene var trolig årsaken til at elgen gikk til angrep.

– Denne elgen har tydelig hatt det vondt. Det er ikke vanlig at de går til angrep, men er den skadet tenker den kun på å beskytte seg selv, sierEinar Mellomgård.

Ane Elene Johansen har gått på elgjakt siden hun var 14 år gammel, og vært med på å felle rundt 20 skadde dyr som medlem av Viltnemnda. I går gjorde hun alt rett.

– Skrekken er jo at det hadde vært noen turgåere som hadde havnet ute for den. Da kunne det endt med katastrofe, sier Mellomgård.

Denne saken er levert av Nordlys.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.