Gå til sidens hovedinnhold

Anette og Rodneys krav

Se hva Anette Young og Rodney Omdal Karlsen krever i oppreisning fra Se og Hør.

(SIDE2): Torsdag formiddag la Anette Young og Rodney Karlsens advokat, Kyrre Eggen, frem den konkrete utmålingen mot Se og Hør, bladets redaktør og de to journalsistene som har skrevet de tre reportasjene.

Torsdag er sakens siste behandlingsdag i Høyesterett, hvor saken har gått over tre dager. Om en til to uker faller den endelige dommen.

- Beløpet må være så høyt at krenkelsene ikke lønner seg, mente Kyrre Eggen. Det sentrale her er at beløpet må ha en preventiv effekt. Kjendisjournalistikken er blitt en egen industri, derfor må nivået på beløpet ligge på det man tjener på å krenke privatlivets fred.

Her er den konkrete utmålingen til hver av saksøkerne, Anette Young og Rodney Omdal Karlsen:

Se & Hør: Minimum 400.000 tilsammen + forsinkelsesrente fra forfall til betaling skjer.

Redaktør Odd Johan Nelvik: 75.000 + forsinkelsesrente fra forfall til betaling skjer.

Journalist Jan-Petter Dahl: 25.000 + forsinkelsesrente fra forfall til betaling skjer.

Journalist Håvard Melnæs: 25.000 + forsinkelsesrente fra forfall til betaling skjer.

Saksomkostninger.

BAKGRUNN:BB-Anette mot Se & Hør
De tidligere Big Brother-deltakerne Anette Young og Rodney Omdal Karlsen saksøkte Se og Hør for brudd på privatlivets fred etter at ukebladet hadde skrevet at det var slutt mellom de to og at Omdal Karlsen skulle ha vært utro. De hadde også et intervju med kvinnen han skulle ha vært utro med. Både tingretten og lagmannsretten kom til at bladet hadde brutt privatlivets fred. Se og Hør har anket dommen til Høyesterett.

DAG 1: - De hadde sex på TV først

DAG 2: 17 sekunder med sex

- Unge og forelskede
- De forelsker seg og vet ikke hva dette programmet går ut på. De er unge mennesker og visste ikke hvordan media fungerte. Det er media som har fokusert på disse som et par det er ikke de selv som har eksponert seg som et par, poengterte advokat Kyrre Eggen i retten torsdag.

Advokaten poengterte videre at reportasjene om det dramatiske bruddet og det angivelige sjalusidramaet Se & Hør slo opp i to reportasjer ikke bare var belastende for Rodney Omdal Karlsen, men også for Anette Young.

- Plutselig må du forsvare deg mot rykter som ikke er sanne. Omverdenen spør hvordan det går og sier stakkars deg.

Han framholdt også at pressens faglige utvalg (PFU) er på kollisjonskurs med jussen. PFU behandlet nemlig klagen fra Young og Omdal Karlsen og ga Se og Hør medhold i saken.

De mente at reportasjene om Karlsen og Young var «passable». Det er første gang, etter det generalsekretær i PFU, Per Edgar Kokkvold, kjenner til, en sak har blitt frikjent av PFU, men dømt i retten. Slik sett er denne saken banebrytende.

- PFUs praksis er ikke akseptabel. Den beskytter medias mulighet til å tjene penger, mener Eggen.

- Ikke gøy å være kjendis
Advokat Kyrre Eggens avsluttende kommentar torsdag, lød som følger;

- Dette er to unge mennesker som kastes ut i en mediestorm. De får en rekke fristende tilbud som programlederjobber og premierefester. Allikevel sier de nei til det meste, og finner ut at det er ikke så gøy å være kjendis. De gjør seg altså visse erfaringer og velger å si stopp. Media blir enda mer interessert når de ikke hører noe fra paret. Det er det som er sakens kjerne; De har lov å si stopp, avsluttet han.

Reklame

Her kan du levere Lotto