*Nettavisen* Nyheter.

Angrep regjeringen via PDF-filer

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Regjeringskvartalet i Oslo ble denne uken rammet av ett av de alvorligste dataangrepene i år.

26.11.10 09:15

Oslo (NTB): Dataangrepene har ført til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har hevet trusselnivået til nivå 3, det høyeste siden norske oljeselskaper, energiverk og andre vitale samfunnsstrukturer ble angrepet av viruset Stuxnet i sommer, skriver Aftenposten.

Infiserte filer
På dataskjermene fanget overvåkerne opp en rekke nye og målrettede dataangrep mot statsrådene og deres medarbeidere - i form av e-poster med infiserte PDF-filer - som strømmet gjennom brannmurene og inn i e-post-kurvene til de ansatte i departementene.

Les også: Øvet cybersikkerhet med EU

Les også: Her øver de cyberkrig

Holdt angrepet skjult
NSM og Regjeringen har holdt det siste angrepet skjult for offentligheten. Årsaken er man fortsatt jobber med å løse problemet og undersøker hvem som står bak. Det vil dessuten gjøre det lettere å avsløre bakmennene, enten det er hackere, datakriminelle eller utenlandsk etterretning.

Advarte mot en ny bølge
Men i et internt, hemmelig varsel til sikkerhetsansvarlige i regjeringskvartalet og enkelte andre samfunnsviktige institusjoner har NorCERT advart mot en ny bølge av «målrettede angrep mot kritisk infrastruktur».

- Det er svært sjelden vi går ut med slike vurderinger offentlig i sanntid fordi slik informasjon kan misbrukes, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i NSM. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.