*Nettavisen* Nyheter.

Angrep vitne-observasjon

Metkel Betews er ikke imponert over vitnet som mener å ha sett Metkel Betew i Sørmarka.

10.01.06 21:00

Tirsdag ettermiddag sa Metkel Betews forsvarer, Marius Dietrichson, at Metkel Betew må frifinnes fordi det ikke finnes fellende bevis for at han har vært med på ranet.

Et av bevisene mot Metkel Betew er en kvinne som mener å ha sett ham i Sørmarka der ransbilene ble parkert. Betew selv sier at han aldri har vært der. Da kvinnen plukket ut Betew, la hun hånden over øynene til Betew og kjente ham igjen på smilet.

- Klart uriktig
- Ja, skal det være bevisgrunnlag: «Vis meg en smilende neger så stemmer det. Det er Betew». Det er vanskelig å gi beskrivelse på tvers av etniske grenser, sa Dietrichson.

Forsvareren ga også flere eksempler på at personer mener å ha sett Betew andre steder der han beviselig ikke kan ha vært.

En svært engasjert Dietrichson gjorde det klart at «retten i utgangspunktet må legge forklaringen til Metkel Betew til grunn» og at man må stille seg spørsmålet om det finnes bevis for at hans forklaring er klart uriktig.

Betew har altså forklart at han skaffet vester til David Toska. At han la vestene i Nedre Dalgate sammen med resten av ransutstyret, og at han deretter reiste hjem til Oslo sammen med Toskas samboer og barn.

Dietrichson sa også at DNA av Betew i Nedre Dalgate slett ikke er noe bevis, så lenge Betew sier at han var der i mars, rett før ranet fant sted.

- Smittet fra vestene
Advokaten prosederte energisk på at Begtews DNA på AG-3 geværet, som ble brukt mot Klungland, ikke noe fellende bevis mot ham, siden DNA kan smitte.

Deretter lanserte han en teori om at DNA på drapsvåpenet kan ha smittet fra vestene som Betew kjøpte og selv la i Nedre Dalgate sammen med resten av ransutstyret.

Mot slutten av dagen tok Marius Dietrichson for seg den 57 år gamle mannen som sier at Betew erkjente ranet overfor ham. Dette er mannen som er dømt for heleri av 2,1 millioner Nokas-kroner.

Dietrichson pekte på flere sider ved mannens forklaring som gjør at Stavanger tingrett ikke kan legge hans vitnemål til grunn. For det første har mannen truet andre vitner i saken, og hans datter er også fengslet i forbindelse med drapsforsøk på et Nokas-vitne.

- Uriktig forklaring
Dietrichson mener også at vitnets pengebruk viser at pengene ikke kan ha kommet fra Nokas-ranet, men at vitnet serverer politiet en falsk historie for å skjule hvor pengene virkelig kommer fra. Forsvareren mener også at vitnet kom med opplysningene mot Betew for å slippe billig unna straffesaken for heleri som ble reist mot ham.

Forsvareren mener at hele historien til vitnet stammer fra det som var omtalt i avisene på den tiden, og at den på flere punkter er feil.

- Hadde NN snakket direkte med Betew, som kom flyvende inn fra Stavanger med ranshetta på, så hadde historien hans hatt et høyere presisjonsnivå, sa Dietrichson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.