Angrer for millioner

Hittil i år har apotekkjedene kjøpt inn 54 000 pakker med angrepiller. Og salget er størst på mandager.

54.000 pakker med angrepiller for cirka 145 kroner per pakke. Nordmenn har kjøpt angrepiller for nærmere åtte millioner kroner hittil i år. I fjor solgte apotekene angrepiller for nesten 15 millioner kroner. I 2004 kjøpte de største apotekkjedene i Norge inn 100.000 pakker med angrepiller, ifølge presseansvarlig Hanne Sterten i Alliance apotek.

De største apotekkjedene i Norge sier at de selger mest angrepiller etter helgen. Har fylla skylda?

Helg og fyll
Vitus apotek på Jernbanetorget i Oslo er ett av få apotek som er åpent også på søndager.

Per Carlson, daglig leder og apoteker, sier at søndagsåpne apotek selger mange flere angrepiller på søndager enn ellers i uka.

- Det har med alkohol å gjøre. Vi ser at etter helgen og etter helligdager selges det mye mer angrepiller enn ellers. Folk har det morsomt og drikker alkohol, men så angrer man neste dag, sier han.

Mest mandager
Angrepillen kan tas innen 72 timer etter ubeskyttet samleie. Etter dette kan du allerede ha blitt gravid. De som ikke får dratt innom et søndagsåpent apotek, må dermed vente til mandag.

- Vi selger omtrent dobbelt så mange pakker med angrepiller på mandager enn på de andre dagene i uka, sier Britt Wolden på fagavdelingen til Vitus apotek.

Wolden tror helt klart dette har en sammenheng med at folk har vært uforsiktige i helgen.

- Men det som er viktig, er at dette er en nødløsning hvis annen prevensjon svikter. Dersom angrepillen brukes som prevensjon, er vi litt ute og kjører. Der har apotekene en informasjonsoppgave, sier hun.

Sommersex
Alliance apotek har nesten ingen åpne apotek på søndager. På mandager merker de også en signifikant økning av salget på angrepiller.

- 30 prosent av angrepillene vi selger, selges på mandager, sier presseansvarlig Hanne Sterten i Alliance apotek.

Juli er måneden i året det selges mest angrepiller hos Alliance apotekene. 9,5 prosent av angrepillene blir solgt denne måneden. I februar er den måneden det blir solgt minst angrepiller, 7,5 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag