*Nettavisen* Nyheter.

Angriper alle røykesmutthull

Helsedepartementet gjør det klinkende klart at røykeloven skal gjelde fra 1. juni, og går til angrep mot alle forsøk på å finne smutthull.

I det siste har det kommet flere forslag på hvordan røykere kan unngå røykeloven. Det skal bli ulovlig å røyke på alle serveringssteder, men mange er allerede i gang med å pønske ut hvordan de likevel skal få tatt seg en blås.

Seniorforsker Erik Nord ved Nasjonalt folkehelseinstitutt mener at utestedene kan tillate røyking i rom som ikke alle har adgang til, og der servitørene ikke jobber. Andre sier at de vil sette opp røyketelt.

Sender rundskriv

Klikk på bildet for å forstørre.

Men det vil Helsedepartementet ikke ha noe av. Derfor har de sendt et rundskriv til alle landets serveringssteder og til tilsynsmyndighetene om den nye loven.

- Den siste tiden har det i media blitt lansert en del forslag til «smutthull» i regelverket. En del av disse forslagene er direkte i motstrid med loven, skriver rådgiver Tor Ivar Kanestrøm i Helsedepartementet i en pressemelding.

Han understreker at lovendringen gjelder for steder som serverer mat eller drikke og som samtidig er et arbeidslokale eller et lokale hvor allmennheten har adgang. På slike steder er det ikke tillatt å røyke. Loven åpner heller ikke for å opprette ubetjente røykerom for gjestene.

Usikkert med uteservering
Uteservering er imidlertid ikke omfattet av regelverket. Likevel er det ikke automatisk fritt fram for å sette opp et overbygg eller en lé-vegg.

- Formålet med reglene er å beskytte mot passiv røyking. Dersom overbygningen eller lignende er av en slik at området ikke får en utlufting tilsvarende utendørs områder, vil dette være et argument for at loven gjelder. Konkrete saker vil fremdeles måtte avgjøres av den lokale tilsynsmyndighet; kommunen og Arbeidstilsynet, skriver Kanestrøm.

Avviser røykeklubber
Det vil heller ikke bli mulighet til å lage egne «antirøykelovforeninger» for å unngå røykeloven. Røykere har puslet med slike planer siden det i loven heter at loven skal gjelde lokaler hvor «allmennheten har adgang». Men Kanestrøm avblåser også disse planene.

- Dersom et serveringssted krever et medlemskap for at folk skal få adgang, endrer ikke dette at allmennheten generelt sett har adgang til lokalet. Stortinget har bestemt at loven ikke skal kunne omgås ved å opprette medlemsklubber, skriver han.

Kreative røykere
Rådgiveren er ikke overrasket over at mange lanserer planer for hvordan de kan unngå røykeloven.

- Det blir alltid utvist stor kreativitet når det gjelder mulighetene til å få røyke, sier han til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag