RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anklaget for spionasje

Sist oppdatert:
Russland beskylder Forsvarsdepartementets seniorrådgiver Ingjer Kroken for spionasje mot militære mål i nordområdene.

Seniorrådgiver Ingjer Kroken ble 7. februar i år nektet innreise til Russland. Nå har norske myndigheter fått vite hvorfor. Beskyldningene mot henne settes fram i et brev til det norske Utenriksdepartementet, melder TV 2 Nyhetene.

Se innslag på TV 2 Sumo

Kroken hadde i seks år jobbet med det såkalte AMEC-prosjektet, et flernasjonalt samarbeid for opphugging av gamle atomubåter. Kroken skulle blant annet evaluere bruken av 60 millioner kroner i norske bevilgninger til prosjektet.

Etter det TV 2 kjenner til beskyldes Kroken for to forhold: Det ene er at hun skal ha drevet systematisk innhenting av informasjon for å kartlegge den russiske nordflåtens kapasiteter. Det andre er at hun skal ha forsøkt å trenge seg inn på hemmelig militært område.

Fra norsk side blåser man av påstandene.

- Det er ikke saklig hold i noe av det russerne har lagt til grunn for sin beslutning om å nekte henne innreise, sier underdirektør Jon Fredriksen i Utenriksdepartementet til TV 2 Nyhetene.

De siste ukene har det pågått en omfattende møtevirksomhet mellom russiske og norske myndigheter i saken. Utenriksdepartementet har bestemt seg for at de ikke vil sende noen erstatter for Kroken for å evaluere AMEC-prosjektet. Ifølge UD får episoden ingen betydning for det ellers gode samarbeidet mellom Norge og Russland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere