*Nettavisen* Nyheter.

Anmeldte politiker for rasisme

- Du hører ikke til her, sa Norsk Folkepartis leder Oddbjørn Jonstad til Sandro (16) under en skoledebatt. Nå har skoleeleven anmeldt den tidligere Frp-eren for rasisme.

03.09.03 15:28

Både Sandro og Øksnevad videregående skole politianmeldte Jonstad etter gårsdagens skoledebatt.

Sandro regner seg som nordmann. Han er født og oppvokst i Norge, men moren er adoptert fra Korea, faren er født i Sveits og besteforeldrene er fra Italia. Derfor tok han det personlig da Jonstad begynte å snakke om " utlendinger".

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sigbjørn Andreas Hofsmo

Ble rasende
- I innledningsinnlegget begynte Jonstad å snakke om at de som er utlendinger er med på å ødelegge nordmenns tilhørighet og identitet. Jeg er mørkhudet, og begynte å koke skikkelig, for jeg tenkte:

"Hva har jeg gjort for å ødelegge nordmenns identidet og tilhørighet? " forteller Sandro til TV 2 Nettavisen.

Senere i debatten tok han mikrofonen og fortalte Jonstad hva han mente om meningene hans, til applaus fra både publikum og resten av representantene i panelet. Også flere publikummere og partirepresentanter protesterte mot Jonstads påstander.

- Hører ikke til her
Jonstad kommenterte ikke protestene før i avslutningsinnlegget.

- Innvandrere hører ikke til i Norge, sa han da.

- Hva med meg? utbrøt Sandro.

- Du har ikke noe her å gjøre, svarte Jonstad, ifølge skoleelevene.

To anmeldelser
Flere av partirepresentantene anbefalte Sandro å anmelde det som hadde skjedd til politiet. Senere på kvelden møtte han opp på stasjonen sammen med moren og et vitne og anmeldte Jonstad til poltiiet for rasisme.

I dag har også Øksnevad videregående skole politianmeldt Norsk Folkeparti-lederen.

Ekskludert fra FrP
I 1999 ble Oddbjørn Jonstad ekskludert fra Fremskrittspartiet etter uttalelser om at det bør opprettes egne statlige leire for flyktninger og asylsøkere, og at flyktningebarn ikke bør få gå på norske skoler.

Jonstad bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at det sto i manuskriptet han brukte i gårsdagens skoledebatt at innvandrere ikke hører til i Norge. Selv om Sandro er født og oppvokst i Norge, mener Jonstad han ikke kan betraktes som norsk.

- Han er ingen etnisk nordmann, dermed er han å betrakte som innvandrer, sier han.

- Sandros skyld
Han innrømmer også å ha sagt til Sandro at han ikke hører hjemme her, men husker ikke nøyaktig hvordan ordene falt. Ifølge Jonstad var det imidlertid Sandro som provoserte frem utsagnet.

- Han gjorde selv et generelt utsagn til en personlig sak, og en i Arbeiderpartiet fikk ham til å ta mikrofonen og provosere, mener Jonstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.