RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Anne» (2) hadde falsk far

Sist oppdatert:
Toåringens mor fikk 4000 kroner i måneden for å spille den irakiske mannens kone.

(iOslo.no) Hver måned rullet pengene inn på kvinnens konto, som betaling for at hun spilte mannens ektefelle. På kjøpet fikk han en falsk datter (2) for å bevise sin tilhørighet til Norge. Nå er «paret» dømt i Oslo tingrett.

Mannen, som er irakisk statsborger, søkte først om asyl i Norge i 1999. Han fikk avslag på søknaden. I april 2003 fikk han endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Ved dette tidspunktet hadde han fått seg jobb på en av Oslos mest profilerte restauranter, og det var her han møtte den norske kvinnen.

Ville redde mannen fra krig
Ifølge dommen ønsket kvinnen å bistå mannen, slik at han ble sikret opphold i Norge. Kvinnen har forklart at krigen i Irak var årsaken til at hun ønsket å hjelpe sin kollega. De to giftet seg samme sommer, og ti dager etter giftermålet søkte mannen om familiegjenforening og oppholdstillatelse. Denne gangen ble søknaden innvilget.

Paret opplyste at de bodde på samme sted, og at ekteskapet forløp som vanlig. I 2005 fødte kvinnen datteren «Anne», som hun overfor myndighetene bekreftet var datter av den irakiske mannen.

Forklarte seg ulikt
Men faren var i virkeligheten kvinnens nye samboer. Anonyme tipsere hadde tidligere opplyst politiet om at de to ikke bodde sammen, og at kvinnen ble betalt for å spille mannens kone. Politiet forsøkte å spørre ut paret høsten 2004, men ble ikke sluppet inn i det som skulle være parets leilighet. Først to år senere gikk de to med på rapportsamtaler.

Da politiet sammenlignet intervjuene, fant de ut at de to hadde svært forskjellige interesser. De dro aldri på ferier sammen eller gjorde andre felles ting på fritiden. Selv om paret svarte sammenfallende på mange spørsmål, var det mye som manglet, spesielt når det kom til den to år gamle datteren.

DNA-ja var bløff
Da politiet ba kvinnen om å godkjenne en DNA-test for å bekrefte slektskapet mellom datteren og ektemannen var hun i utgangspunktet villig. To uker senere ringte derimot kvinnens advokat til tjenestemennene og varslet at hun ønsket å uttale seg sannferdig. Kvinnen ville ha en garanti for at hun ikke vile bli straffet, noe politiet ikke kunne gå med på.

Samme dag søkte paret om separasjon, og kvinnen la kortene på bordet. Ifølge hennes egen forklaring betalte den irakiske mannen henne månedlig 4000 kroner, av eget ønske.

Under rettssaken forklarte kvinnen at hun ville redde mannen fra krigen i Irak, og at hun derfor handlet i nødverge. Det er en forklaring retten ikke festet lit til.

I forrige uke ble kvinnen dømt til å sone 45 dager i fengsel, i tillegg til å betale 2000 kroner i saksomkostninger. Mannen er idømt en fengselsstraff på 75 dager, og er i tillegg begjært utvist fra Norge.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere