*Nettavisen* Nyheter.

Anne-Mays diagnose lagt ut på internett

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

21-åringen reagerer sterkt på at sykehus la ut diagnose hennes på nett.

30.09.09 10:42

Anne-May Fossnes fikk sammen med 82 andre pasienter utlevert svineinfluensadiagnosen da Sørlandets sykehus ved en feil publiserte den taushetsbelagte informasjonen på internett.

Tabben ble avslørt av Fædrelandsvennen tirsdag, men personlige opplysninger som diagnose og personnummer lå ute på nett lenge etterpå.

- Rart de har klart det
21 år gamle Fossnes fra Arendal reagerer på at opplysningene er søkbare så lenge etter at feilen ble oppdaget.

- En sånn ting burde de sette inn alle krefter på for å få fjernet. Slik jeg har forstått det skal datasystemet deres være såpass tett at ikke noe skal kunne komme ut, ikke mellom avdelingene engang. Så det er veldig rart de har klart å få det til, og at det har ligget ute så lenge, sier Fossnes til Nettavisen.

Smittebussen
Hun ble gjort oppmerksom på sykehustabben da Agderposten ringte henne om det. Fossnes ble smittet av H1N1-viruset, kjent som svineinfluensa, på en 4H-leir i sommer. En uke etter var hun frisk av det hun selv kaller en «grei influensa».

I en av journalene som er lagt ut står det å lese:

«Influensa. Var på «smittebussen» til 4H-leiren 21.7. Var sammen med noen av ungdommene som var syke på leiren 31.7. I går feber over 40 og leddsmerter. Slim og litt hoste»

228 sørlendinger
Til sammen 228 sørlendinger har fått slike opplysninger om seg selv gjort tilgjengelige for de som vil søke. De andre tilfellene gjelder en liste med kikhostpasienter, som fikk diagnosen de første månedene av året.

I tillegg kunne man på listene også lese personnummer og informasjon om partner og familie.

- Ikke vil ha ut
21 åringen tar bruddet på taushetsplikten relativt rolig, men sier det for enkelte kan føles som belastende.

- For meg betyr det ingen verdens ting at folk kan vite at jeg har hatt svineinfluensa. Men jeg vet ikke hva som er lagt ut, er det snakk om andre opplysninger eller diagnoser, så kan det være ting man ikke vil skal ut. Og dessuten er det jo taushetsbelagt, så slikt skal uansett ikke kunne skje, sier 21-åringen til Nettavisen.

Ikke så lett
Både unge og eldre pasienter har fått utlevert opplysninger, noen mer sensitive enn andre. Mange av leirdeltakerne var også unge:

- De yngste var 14 år gamle. Søker folk på navnet deres og finner diagnosen, så er det kjedelig for mange av de yngre som ikke tar så lett på det å få navnet sitt og en diagnose ut på nett på denne måten, sier Fossnes.

Skal bort
Ifølge sjefen for Googles søkemotor i Norge, Jan Grønbech, prioriteres saken og alle opplysningene skal være usøkbare på nett i løpet av onsdagen.

- Vanligvis går det et par dager før dette forsvinner, men vi har gitt saken høyeste prioritet. Jeg vil bli overrasket om det ikke er borte i løpet av onsdagen, sier Grønbech til Fædrelandsvennen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag