Annes drapsmann kan bli tatt i dag

Foto: (Scanpix)

FØRDE/OSLO (TV 2 Nettavisen): I dag er D-dagen for etterforskerne som jager Anne Slåttens drapsmann. Når DNA-prøvene er klare, kan politiet sitte med en mulig gjerningsmann.

15.06.04 12:25

Samme dag som Anne Slåtten (22) gravlegges i hjembygden Hjelmeland i Rogaland, kan politiet stå overfor et gjennombrudd i etterforskningen.

Kripos og etterforskere fra Førde lensmannskontor og politidistriktet i Sogn og Fjordane håper nå at resultatene fra DNA-prøvene skal bli klare tirsdag kveld.

- Test alle menn i Førde
Denne uken avga etter det TV 2 Nettavisen kjenner et titalls menn i alderen 19 til 40 år spyttprøver som sammenlignes med DNA-sporene fra drapsstedet. Mennene som har avlagt prøver var enten i nærheten av åstedet sist søndag morgen, i 22-åringens nærmeste krets, eller de er såkalte moduskandidater.

En av mennene TV 2 Nettavisen snakket med, hadde ingen problemer med å gi fra seg spyttprøven.

- Politiet sa de bare ville undersøke og utelukke. Hadde det vært opp til meg så skulle de ha testet alle mannfolk mellom 16 og 60 år som var i Førde denne helgen. Alt som kan få tak i Annes morder, er bra, sier mannen til TV 2 Nettavisen.

Foto: Oddleiv Apneseth, Bergens Tidende / SCANPIX

Mulig aksjon i dag
Skulle en av spyttprøvene vise seg å stemme overens med DNA-sporene, vil politiet trolig gå til aksjon og pågripe vedkommende allerede i dag. Frem til nå mistenker politiet ingen offisielt, men etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, har politiet flere navngitte menn i kikkerten.

Dersom ingen av DNA-profilene politiet har innhentet passer med funnene fra åstedet, må politiet brette opp ermene og ta ny sats. I så fall står politiet foreløpig uten tekniske bevis og må trolig belage seg på en lang etterforskning.

Selv ønsker ikke lensmann Kjell Fonn å kommentere mulige utganger av DNA-resultatene.

- Er du optimist?

- Jeg er alltid optimist og det vil jeg fortsette å være. Men jeg vil ikke spekulere i hvilke resultater dette gir. Vi får vente og se. Det er en av livets realiteter, sier lensmann Fonn til TV 2 Nettavisen.

Kan bli omfattende
- Hva skjer dersom dere ikke finner likheter i DNA-prøvene?

- Alt dette vet vi ikke noe om. Vi har jobbet bredt og har ikke satset alt på et kort. Den strategien vil vi i så tilfelle fortsette med, sier Fonn til TV 2 Nettavisen.

Politiet har fremdeles mange spor og opplysninger de ønsker å undersøke videre. Blant annet startet etterforskerne denne uken med avhør av alle som på morgenen sist søndag var på jobb i Førde sentrum . Ifølge Fonn har etterforskerne allerede startet avhør av ansatte ved Førde sentralsykehus, hoteller og Helsetunet hvor Slåtten jobbet.

Foto: Kjetil H. Dale

Ett tips etter rekonstruksjon
Mandag gjennomførte politiet en rekonstruksjon av Anne Slåttens siste bevegelser. Håpet var at bilder av en markør utkledd som 22-åringen skulle vekke vitner og føre til en rekke flere tips.

Tirsdag formiddag var det bare kommet inn ett nytt tips som følge av dette. Og ifølge Fonn hadde ikke det siste vitne sett Slåtten på stedet hvor politiet nå er mest interessert i.

- Dette er påfallende. Men vi får se om det kommer flere tips når folk i Førde kommer hjem og leser avisene sine, sier Fonn.

Men bildene fra rekonstruksjonen ble vist på en rekke nyhetssendinger i går, og spørsmålet politiet nå står overfor er om 22-åringen ble plukket opp av en bil 800 meter fra åstedet og senere drept i buskaset like ved Førdehuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.