RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ansatte 12 syke kriminelle

Lederen for Det norske Flyttebyrå satte spørsmålstegn ved sin lederevne da alle ansatte ble syke. Så ble en skutt og flere knyttet til Nokas-ranet.

Tirsdag forklarte den 36 år gamle tidligere lederen for Det norske Flyttebyrå seg i Oslo tingrett. Han og hans tidligere ansatte er tiltalt for å ha svindlet Rikstrygdeverket for over 2 millioner kroner i sykepenger.

- For oss er dette den desidert største saken vi har hatt innenfor slike sakskomplekser, sa direktør Magne Fladby i Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) til Nettavisen mandag.

De tause bevisene
Påtalemyndigheten mener at flyttesjauerne aldri var reelt ansatt, men hadde arbeidskontrakt for å kunne heve sykepenger. I retten tirsdag poengterte aktor Ingunn Mansås Kjærstad at de ansatte ikke hadde mottatt lønns- og trekkoppgaver for arbeid i flyttebyrået – bare for sykepengene fra Rikstrygdeverket.

I retten tirsdag hevdet 36-åringen at han virkelig ønsket å starte flyttebyrå, men at det etter hvert ble vanskelig på grunn av alle sykemeldingene. Sommeren 2002 ansatte han flere personer som fortløpende ble sykemeldt. På sensommeren hadde han 12 ansatte – alle med sykemelding. Flere av dem han hadde ansatt kom aldri på jobb før sykeperioden startet.

- Dårlig leder?
- Det er klart at en setter jo et lite spørsmålstegn ved seg selv som leder, men i bunn og grunn var det ikke noe jeg kunne gjøre noe med.

- Jeg ser det ikke som min oppgave å snakke med alle. Det er legen som bestemmer, sa 36-åringen i retten.

Mannen hevdet at han har hatt oppdrag for firmaer i Oslo, men kan ikke føre bevis for dette. Pengene mottok han kontant, han husker ikke hvem han jobbet for, og alle papirene kastet han da Nokas-saken smalt i april 2004.

Kastet papirer etter Nokas
- Jeg kastet alle papirene etter oppslag om Nokas-ranet. Ble skremt over å kunne bli linket til Nokas-ranet gjennom noen av de jeg hadde ansatte.

- Så da kastet du alle papirene? undret aktor Ingunn Mansås Kjærstad.

- Ja, jeg hadde jo også en ansatt – William Ellingsen – som ble skutt.

36-åringen hadde stab av flyttesjaueren som bare en gangsterleder kan misunne ham. Nå avdøde William Ellingsen var en leder i miljøet som David Toska også var en del av. Han var med å planlegge Nokas-ranet, og var stort inne i narkotikatrafikken. Hans venn, Ridvan Halimi, var også høyt oppe dette miljøet. En annen av Toskas avdøde venner var også på flyttelaget. Han var også en del av ranslaget som inntok Stavanger 5. april 2004.

Droppet tiltaler
En fjerde person er på flukt etter skytingen på Aker Brygge. Flere av de andre 12 flyttesjauerne er også kjente fra ransmiljøet i Oslo.

Påtalemyndigheten har bare tatt ut tiltale mot fem av de 12 ansatte. To av dem er døde, men fem andre har fått så strenge dommer for samme periode at en tilleggsdom ikke ville utgjort noen forskjell på soningstiden.

Av de fem som er tiltalt, sitter to i fengsel, mens én er på flukt for Aker Brygge-skytingen i fjor sommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere