*Nettavisen* Nyheter.

Ansatte sykemeldt på grunn av spøkelser

Foto: Geir Vea (Rana Blad)

- De opplevde skremmende og uforklarlige ting på sykehjemmet.

03.04.11 12:25

HEMNES (Rana Blad): Ansatte ved sykehjemmet i Korgen har lenge opplevd uforklarlige ting på nattevaktene. Det endte med sykemeldinger, arbeidsmiljøsak og en prest som kom for å lyse fred over stedet.

Kilder som har nær kjennskap til hendelsene på sykehjemmet forteller at de ansatte ble mer og mer engstelige. Ringpermer spratt ut av hyller. Ting som var lagt et sted, lå plutselig et helt annet sted.

Det var først og fremst på nattvaktene at noen ansatte opplevde disse tingene, som ble mer og mer skremmende. De gikk til ledelsen med sine bekymringer, men følte at de ikke fikk respons på sin stadig økende redsel for å være på nattevakt.

Mange rykter
Det har versert rykter på bygda om at det spøker på sykehjemmet i Korgen. De uforklarlige hendelsene skal ha begynt etter at det nye sykehjemmet ble bygget for få år siden. Ingen har imidlertid villet snakke åpent om saken til Rana Blad. Slike saker er så vanskelige å snakke om at folk rett og slett er redd for å bli koblet til dem. Flere kilder forteller imidlertid nå anonymt om hva de har opplevd.

- Jeg har jo ikke jobbet direkte sammen med dem som dette gjelder. Jeg har bare hørt om hendelsene og kan bare stå for det jeg har hørt. Det er fortalt at noen, for egen regning, fikk en kvinne fra Rana til å komme til sykehjemmet for å ”se” hva det var som skremte kvinnene. Denne personen skal ha uttalt at hun følte ubehag ved å være på stedet, og at det var noen her som var misfornøyd med tingenes tilstand og som ”spøkte” på stedet, sier en kvinne som vil være anonym.

Sykemeldt
Kvinnen forteller videre at de ansatte gikk til topps i administrasjonen i Hemnes kommune for å ta opp sine problemer. Man skal da ha opplevd ikke å ha blitt tatt på alvor av daværende administrative ledelse. Etter en stund endte det med langtidssykemeldinger.

- Jeg har forstått det slik at saken fikk en ny vending da ordføreren kom inn i saken. Han tok kvinnene på alvor, noe jeg tror har vært en god støtte til kvinnene i en vanskelig tid. Jeg har også hørt at en prest fra Hemnes har vært på stedet for å drive ut ånder. Hva som har skjedd videre vet jeg ikke så mye om, men kvinnene er nå tilbake på jobb etter en prosess som har tatt over et år. Også deres fagorganisasjon, Fagforbundet, har vært inne i bildet. De skremmende spøkeriene skal være forsvunnet, sier kvinnen.

Ordføreren engasjert
Ordfører Kjell-Idar Juvik krefter at det har vært en sak der ansatte på sykehjemmet har vært langtidssykemeldt på grunn av problemer de mener har rot i skremmende hendelser på sykehjemmet. Verken lederen av sykehjemmet Ragnhild Fineide eller hovedtillitsvalgte i fagforbundet Tove Buskli vil uttale seg om saken.

- Vi har hatt en arbeidsmiljøsak der ansatte på sykehjemmet har begrunnet sine problemer med at det har skjedd underlige ting de synes er ubehagelige, bekrefter Juvik.

- Da jeg kom inn i saken etter ei tid så jeg på den og overlot den til bedriftshelsetjenesten. Det har vært samtaler med grupper og enkeltpersoner. Folk er også blitt tilbudt å skifte arbeidstid og -sted hvis de føler ubehag med å være på vakt der de mener det foregår uforklarlige ting. Om noen har tatt mot dette tilbudet vet jeg ikke. Etter det jeg nå har fått opplyst er det ikke lenger et arbeidsmiljøproblem rundt denne saken, sier han.

- Når det gjelder presten og det han har gjennomført ved sykehjemmet så er ikke dette noe jeg har bestilt, sier ordfører Kjell-Idar Juvik, som ikke tar stilling til hva som har forårsaket hendelsene på sykehjemmet.

Lyste fred
Sogneprest Harold Holtermann i Hemnes ble kontaktet i sakens anledning, og oppsøkte sykehjemmet.

- Når mennesker opplever slike ting må man ta dem på alvor og lytte til dem. Hvis vi erkjenner at det finnes en åndelig dimensjon i tilværelsen, så kan man ikke avvise folk som opplever at det skjer uforklarlige ting, sier sokneprest Harold Holtermann.

- I slike situasjoner er det min jobb å skape fred. På sykehjemmet gjorde jeg som jeg har gjort mange ganger før. Jeg lyste fred over stedet og ba om ro. Det er mange som føler slik uro og det er viktig å ta dem på alvor, sier sokneprest Holtermann.

Les flere saker hos Rana Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.