Ansikt til ansikt med Toska

Foto: Arne Lutro

Tirsdag morgen møter den Nokas-siktede vekteren David Toska ansikt til ansikt i rettssalen.

Få oversikt:Alt om Nokas-ranet

STAVANGER (Nettavisen): Halvannen måned etter at Toska avslørte vekteren (26) i åpen rett, vil den varetektsfengslede 26-åringen fortelle juryen i Nokas-rettssaken hvilken informasjon han gav ransarkitekten David Toska i forkant av dødsranet.

Dette blir det første møtet mellom de to siden desember 2003, da de to møttes i Stavanger.

Til nå er 100 vitner avhørt i forbindelse med Nokas-ranet i lagmannsretten. Vekteren blir vitne nummer 101.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pågrepet etter Toska-avsløring
Hele rettssalen holdt pusten da David Toska 10. oktober slapp bomben:

- Dette hadde jeg egentlig ikke tenkt å si, sa Toska før han bekreftet navnet på vekteren som innsideren.

Dermed ble Dan Pettersen, Kjell Alrich Schumann og Lars Erik Andersens påstander om en innsidemann bekreftet. Få timer senere ble vekteren pågrepet i Stavanger og siktet for medvirkning til grovt ran

- Lettet
I avhør samme kveld, la han kortene på bordet:

- Jeg hjalp Toska, sa 26-åringen i avhøret og fortalte hvordan han var blitt introdusert til Toska via sin kamerat, Nokas-siktede Thomas Ingebrigtsen, fire måneder før ranet.

Vekteren gav samtidig uttrykk for at han var lettet får å ha blitt navngitt av Toska. Nettavisen hadde da skrevet en rekke artikler om det flere kilder hevder har vært Toskas innsidemann. Flere kilder har pekt på at Thomas Ingebrigtsen sørget for kontakten mellom Toska og vekteren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steinar Figved / TV 2

Da Nettavisen skrev om vekteren første gang, valgte han selv å kontakte politiet for å gå i nye avhør. Heller ikke da, fant politiet ut at det var grunnlag for å gå videre med saken.

Men det var før Toska startet sin forklaring i Gulating.

Nå har vekteren, som jobbet som vaktleder i G4S Security Services (tidligere Falck) inntil pågripelsen, fått sparken og kan vente seg en lengre fengselsdom som følge av samarbeidet.

- Oppgav flere ransmål
Etter avsløringen måtte også David Toska måtte inn til nye avhør.

Ifølge Toska møttes de to fire-fem ganger før ranet. Ifølge Toska fortalte vektere han om omlegging i rutinene til Falcks verditransport, om hjelp til å kopiere alarmnøkler, om bakgården til Nokas og glasset inn til kjelleren, tegninger over innsiden av Nokas, om rutinene ved SR-bank i Stavanger og tellesentralen på Marikoven, hvor nøkler til pengeskap lå oppbevart, samt informasjon om at Kredittkassen i Stavanger hadde store summer liggende hos seg selv for påfylling av egne minibanker.

Mye av dette har også blitt bekreftet at Dan Pettersen, som hevder han har blitt fortalt alt dette fra Thomas Ingebrigtsen.

- Visste ingenting
Selv hevdet vekteren at han trodde hans lekkasjer i verste fall ville lede til et innbrudd i Norsk Kontantservice sine lokaler i Stavanger sentrum – aldri et voldelig ran med våpen og skuddveksling, som endte med at en politimann ble skutt og drept.

Vekteren har i avhør fortalt at han fikk inntrykk av at Toska var opptatt av at han skulle få vite minst mulig.

- Han (Toska, red.anm.) gav derfor ingen informasjon til vekteren om planene. Vinduet i bakgården oppdaget Toska selv. Slik jeg ser det, har Toska gjennom sin forklaring redusert min klients rolle i saken, sa vekterens forsvarer, Anne Kroken, til Stavanger Aftenblad etter avhørene.

- Tror han er politiinformant
Likevel kan vekteren regne med å bli presset hardt av Nokas-forsvarerne når han tirsdag inntar vitneboksen. For da Toska kom med avsløringene, sa han at han mistenkte vekteren for å være politiinformant. Ifølge Toska stemte politiets forhåndkjennskap til et mulig ran i Stavanger, litt for godt overens med det vekteren hadde fortalt Toska.

- Dette gjenkjente jeg i forhold til den informasjonen han hadde, etter de samtalene jeg hadde med NN (vekteren, red.anm.). Så jeg trodde han hadde informert politiet, sa Toska i retten.

Les hele Toskas frie forklaring her

Både politi og vekter nekter for at dette stemmer.

Nettavisen er til stede i Stavanger og følger vekterens forklaring

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.