Antibiotikaresistente bakterier påvist i melkekyr

MRSA: Det er funnet antibiotikaresistente bakterier i speneprøver fra storfe.

MRSA: Det er funnet antibiotikaresistente bakterier i speneprøver fra storfe. Foto: Iqbal Osman/Flickr

For første gang er det påvist antibiotikaresistente bakterier i melkekyr i Norge, opplyser Mattilsynet.

28.11.16 12:19

Smitten er påvist hos ei ku med jurbetennelse. Bonden tok selv melkeprøve av ei ku som var vanskelig å behandle. Med bakgrunn i resultatet tok Mattilsynet nye prøver i besetningen. Veterinærinstituttet har nå analysert prøvene og bekreftet funn av MRSA.

– MRSA overføres ikke til mennesker via pasteurisert melk. Melk blir varmebehandlet på meieriet gjennom pasteurisering. Bakteriene overlever ikke denne varmebehandlingen, slik at melkeprodukter laget av melk fra denne besetningen kan trygt drikkes eller spises, sier Rita Kvennejorde, avdelingssjef i Mattilsynet i Søndre Buskerud på Mattilsynets hjemmeside.

Les også: Bakteriesmitte blant fire grisebesetninger i Nord-Trøndelag
Les også: Sju av ti kyllingfileter har resistente bakterier

Besetningen er ilagt restriksjoner som innebærer at ingen dyr får slippe ut eller inn av gården. Som et tiltak for å unngå spredning og smitte kan dyr heller ikke leveres til slakt uten tillatelse fra Mattilsynet.

Mattilsynet arbeider med å kartlegge alle som kan ha hatt kontakt med besetningen. Det er ikke solgt dyr fra besetningen i løpet av det siste året, bortsett fra de dyrene som er slaktet.

Mattilsynet har tatt prøver av samtlige dyr i fjøset for å kartlegge smitteomfanget. Så langt har resultater fra prøvene påvist MRSA i melka fra to kyr, samt i nese og hud fra flere dyr.

MRSA kan smitte mellom mennesker og dyr, men gir sjelden sykdom hos dyr og friske mennesker. For mennesker som allerede har svekket helse, kan MRSA imidlertid forårsake alvorlige infeksjoner.

– Dette er grunnen til at det er viktig å holde forekomsten av MRSA i husdyrbestanden nede, og unna helseinstitusjoner som sykehus og sykehjem, sier Rita Kvennejorde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.