RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Antikk-samler stjal skatter

Foto: Scanpix
I løpet av ti år samlet 39-åringen antikke gjenstander på en særdeles uhederlig måte. I alt 700 gjenstander ble beslaglagt.

(iBergen.no) Sammen med en kvinne var 39-åringen tiltalt for omfattende heleri og tre hytteinnbrudd. Onsdag ble han idømt fengsel i Nordhordland tingrett.

700 antikviteter
Antikk-samleren hadde i årenes løp brukt mye tid på auksjoner og loppemarked for å utvide samlingen sin. Men hobbyen ble også pleiet med utradisjonelle og straffbare metoder. Ved å både gjøre innbrudd i tre hytter i Fusa en aprildag i 2002 og kjøpe flere hundre stjålne antikviteter, hadde han opparbeidet seg en samling på 700 gjenstander.

Under rettssaken tilsto han å ha tilegnet seg store deler av den imponerende samlingen på ulovlig vis. Den innbefattet blant annet to antikke kanoner, flere rosemalte skrin og fat, kister, en ytterdør, en lysekrone, en antikk håndborr og en vedkløyver.

Omfattende
Det enorme beslaget av tjuvegods politiet gjorde hjemme hos mannen i 2004, samt tekstmeldinger han sendte til selgerene sine, fikk retten til å trekke slutningen om at virksomheten som pågikk må ha hatt en viss utstrekning.

«Det er ikke opplyst for retten samlet verdi av de enkelte gjenstandene, men det er på det rene at flere av gjenstandene hadde til dels stor affeksjonsverdi for de fornærmede.» skriver tingretten i dommen mot mannen.

Takket være avsløringen av skatte-tyven, fant noen av gjenstandene tilbake til eierne. To av hytteeierne som fikk hyttene rundstjålet av mannen i 2002, fikk sine ting tilbake. Den tredje hytteeieren tok 39-åringen på fersken og slapp unna med en ødelagt hyttedør.

Frifunnet av søvn
Slapp unna gjorde også den kvinnelige medtiltalte, som dukket opp like etter at 39-åringen ble tatt på fersken ved den tredje hytten. Fordi hun lå og sov i bilen, mens antikk-samleren gjorde innbrudd, fant ikke retten det bevist at hun var klar over hva 39-åringen foretok seg.

Tidligere er samleren dømt for brudd på alkoholloven og veitrafikkloven. Da han onsdag mottok sin andre dom, ble han gitt en straff på fengsel i 120 dager, hvor halvparten må sones i fengsel.

Han må dessuten betale erstatning til to av sine ofre og to forsikringsselskap på til sammen 48.220 kroner.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere