*Nettavisen* Nyheter.

Antivirus-selskap under angrep

Det norske antivirusselskapet Norman er under angrep av hackere, og nettjenesten Norman Sandbox er for øyeblikket nede.

21.04.06 10:27

Det norske antivirusselskapet har i natt og i morgentimene vært utsatt for et såkalt DDos-angrep.

Angrepet er rettet mot Norman Sandbox, en gratistjeneste som Norman tilbyr til både selskaper og privatpersoner, hvor du kan analysere filer du tror kan være infisert av virus.

Jages av nasjonal sikkerhetsmyndighet
- Mange større selskaper bruker denne tjenesten, blant annet for å oppdage og lukke såkalte botnets. Enkelte synes ikke dette er så morsomt, og har gått til angrep på senteret. Vi har hatt to bølger av angrep, men har nå lukket de portene og tjenestene, blant annet http som er web, som gjør at kunder ikke får brukt senteret, sier Audun Lødemel, markedsdirektør hos Norman, til TV 2 Nettavisen.

Er din pc en del av et botnet?

Han understreker at det kun er gratistjenesten som er rammet, kunder som bruker Normans antivirusprodukter er ikke berørte.

Norman har kontaktet myndighetene og gitt videre informasjon om hvem som har angrepet nettsiden.

- Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gjort en kjempejobb, og har allerede lukket de botnet-maskinene som har initiert angrepene mot oss. Nå jager de personene som står bak, sier Lødemel.

Store penger bak
Det ser ut til at angrepene kommer fra Europa og USA, og det er ikke kvisete guttunger som hacker for moro skyld som står bak.

- De som bruker botnet er veldig ofte sider som tjener store penger på sidene sine, som porno og andre halvkriminelle tjenester. Disse blir veldig ofte markedsført gjennom botnet, og det er store penger som står på spill, sier Lødemel.

Han oppfordrer andre som utsettes for denne type angrep til å si fra og anmelde forholdene.

- Vi vet det er veldig mange som opplever det vi nå opplever, gjerne i forbindelse med utpressing og andre ting. Det er viktig at bedrifter melder ifra, og vi vet det er store mørketall der ute, og vi vet det er store mørketall der ute, sier markedsdirektøren.

Lødemel peker på at det finnes nasjonale myndigheter som kan hjelpe i disse sakene. Han regner med at Nordman Sandbox-tjenesten skal være oppe igjen i løpet av formiddagen.

Les flere saker på våre IT-sider .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.