*Nettavisen* Nyheter.

Anundsen om svensk naivitet: - Ikke i nærheten av å kunne sammenligne oss med Sverige

IKKE SOM SVERIGE: Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener Norge har mye mer kontroll på asylsituasjonen enn vårt naboland Sverige. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Mener Norge er i en helt annen asylsituasjon enn vårt naboland.

Denne uken har Sverige satt bremsene på, og sier de har vært naive og nå innser at de ikke kan ta imot alle asylsøkerne som kommer til landet.

Men Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) avviser at Norge er i den samme kritiske situasjonen som vårt naboland.

- Norge har hatt en fullstendig annen politikk enn Sverige. Sverige har hatt en åpen-dørs-politikk, og Norge har hatt det motsatte, påpeker Anundsen overfor Nettavisen.

- Fullstendig annen politikk

Anundsen mener Norge har vært mye tydeligere enn Sverige.

- Vi har vært veldig tydelig på at vi ikke tar imot folk som ikke har beskyttelsesbehov, vi har Europa-rekord i tvangsreturer ut av Norge gjennom de siste to årene etter regjeringsskiftet, og vi har gjennomført en rekke innstrammingstiltak som skal sikre at personer som ikke har grunnlag for opphold, heller ikke kommer til Norge, sier han.

- Så du mener det ikke er mulig å sammenligne Norge med Sverige?

- Det er ikke nærheten av å være mulig å sammenligne. Sverige har hatt en helt annen politikk, og en helt annen tilnærming til problemstillingen enn Norge har hatt, gjentar Anundsen.

- Forsikig med å si at det er en trend

Som Nettavisen skrev onsdag, har ankomstene av asylsøkere over Storskog rast den siste uken. Men justisministeren mener det er for tidlig å konkludere med hva som er årsaken til nedgangen.

- Vi ser også at tallene går veldig opp og ned. Det er store variasjoner i ankomsttallene over Storskog, så jeg er veldig forsiktig med å si at dette er en varig trend, sier Anundsen.

Han tror likevel at dialogen regjeringen har med Russland kan ha betydning, i tillegg til den nye instruksen som de har innført om å avvise asylsøkere på grensen som allerede har oppholdstillatelse i Russland.

- Den nye instruksen vi har satt i gang nå vil ha betydning, også før instruksen er satt i kraft, fordi det er et veldig kraftfullt signal, sier han.

Asylsøkere over Storskog i november (Artikkelen fortsetter under):


- Det er kaldere nå

Dessuten mener Anundsen at også vinteren kan ha påvirket tallene.

- Det kan ha sesongmessige konsekvenser, det er kaldt og kaldere nå enn det er på sommeren, sier Anundsen til Nettavisen, og legger til:

- Så jeg er litt forsiktig med å trekke de litt for sterke konklusjonene foreløpig, men jeg håper jo at dette er et resultat av den nye instruksen, vår dialog med Russland og at vi nå får en kontroll over grenseovergangene som vi ikke har hatt tidligere, sier han.

- Tror du asyltallene vil gå ytterligere ned nå som det er innført en grensekontroll?

- Det litt spesielle med dette er at den viktigste grensekontrollen som bidrar til å hindre ulovlig innvandring til Norge, er faktisk den svenskene har innført, for den bidrar til at Sverige ikke lenger er transittland til Norge, sier Anundsen.

- Fergekontroll vil gi effekt

Han tror også at den norske grensekontrollen vil gi den samme effekten.

- Den ekstra grensekontrollen som vi særlig har satt i gang på havnene bidrar til det samme, gjennom at fergeselskapene nå må sjekke både reisedokumenter og visum for tredjelandsborgere før personen går om bord i skipet. Det betyr at personer som ikke har lovlig opphold i Norge, eller grunnlag for opphold i Norge, de kommer ikke en gang om bord i skipet. Begge de tiltakene vil ha effekt, sier Anundsen.

Sveriges innstramming i asylpolitikken, er en av årsakene til at Norge i ti dager fremover skal ha grensekontroll.

- Det er en av årsakene til at vi har økt territorialkontrollen, men samtidig er det viktig å huske at hvis Sverige har gjort det de skal gjøre, så er jo disse personene registrert og da vil de uansett bli sendt tilbake til Sverige gjennom Dublin-regelverket, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.