RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anundsen vurderer ekstern varslingskanal for politiet

ÅPENHET: – Viktig at vi etablerer et system med ledere som er åpne for kritikk og at det ikke går prestisje i saker, sier justis og beredskapsminister Anders Anundsen.
ÅPENHET: – Viktig at vi etablerer et system med ledere som er åpne for kritikk og at det ikke går prestisje i saker, sier justis og beredskapsminister Anders Anundsen. Foto: Fredrik Varfjell (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Monika-saken avslørte systemsvikt.

OSLO (NTB): Systemet sviktet fundamentalt i Monika-saken. Nå vurderer justisminister Anders Anundsen (Frp) om politifolk skal få varsle om kritiske forhold til andre enn sin nærmeste leder.

– Ja, det må være mulig å si ifra. Og det har ikke fungert i denne saken, sier justisministeren til NTB.

Nå vurderer Anundsen å opprette en ekstern varslingskanal for politiet slik at man slipper trøbbel når man varsler til nærmeste leder, slik reglene tilsier. I Hordaland politidistrikt sviktet retningslinjene fullstendig, går det fram av rapporten om hvordan politiledelsen håndterte Robin Schaefers varsel om Monika-etterforskningen.

– Vi må nå se på andre måter å håndtere varslingssaker på. Utgangspunktet er at varsling skal skje i linje. Men kanskje fungerer en ekstern varslingskanal bedre for politiets del, sier Anundsen.

Monika-granskningen fastslår at ledelsens håndtering av Schaefer bar tydelige preg av gjengjeldelse – Schaefer ble straffet for å varsle. Justisministeren er klar på at «denne og noen andre saker» gir tilliten til politiet krevende tilbakeslag. Og sakene skygger for alt det andre gode politiarbeidet som gjøres rundt om i distriktene.

– På generelt grunnlag er det viktig at vi etablerer et system med ledere som er åpne for kritikk og at det ikke går prestisje i saker. Hvis noen kikker meg i kortene, skal jeg ikke reagere negativt på det, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere