RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (Scanpix)

Ap: - Vi vil ikke særbehandles

Sist oppdatert:
Det var en avdempet start på valgkampen i Oslo etter en tre uker lang pause.

Lørdag klokken 12.00 startet valgkampen etter en tre uker lang pause, som ble innført etter det horrible terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.

Valgkampen i kommunevalget i hovedstaden ble åpnet med en felles markering på Eidsvolls plass foran Stortinget.

Lokalpolitikerne fra alle partiene holdt hver sin appell under markeringen. Bortsett fra noen få unntak var det lite partipolitikk å spore i appellene.

Felles for dem alle var uttrykk for medfølelse overfor ofrene etter terrorangrepene. Hovedbudskapet var at valgkampen skulle fortsatt handle om diskusjon og debatt, men med gjensidig respekt for hverandre og med respekt for ofrene etter terrorangrepet.

De fleste hyllet også det samholdet som har oppstått i det norske folk etter terrorangrepet.

- Vil ikke særbehandles
Det var byrådslederkandidat fra Arbeiderpartiet, Libe Rieber-Mohn, som innledet valgkampen i hovedstaden.

- Det er spesielt å starte kommunevalgkampen 2011. Det er så sterke følelser som fortsatt sitter i oss, sa Libe Rieber-Mohn.

- Det blir en annerledes valgkamp. Derfor har jeg lyst til å si: Ja, Arbeiderpartiet og AUF er hardt rammet, men vi vil ikke særbehandles. Andre partier skal ikke ta på oss med silkehansker av den grunn.

- Tvert imot. Jeg vil ikke at demokrati skal være et ord brukt i festtaler. Den frie debatten er en forutsetning for et sterkt demokrati. Vi skal ikke legge lokk på debatten eller pakke inn våre meninger, sa hun.

Gjensidig respekt
Oslos ordfører Fabian Stang (H) la vekt på at valgkampen skal være preget av gjensidig respekt, men at man likevel må tørre å være uenig i saker.

- Forhåpentligvis så blir denne valgkampen slik jeg hadde håpet at den ville ha blitt uten denne tragedien, sa Oslos ordfører Fabian Stang (H).

Ordførerkandidat Carl I. Hagen (Frp) uttrykte dyp medfølelse overfor AUF og Arbeiderpartiet.

- Det var alle vi som ble rammet selv om det var arbeiderbevegelsen som fikk det direkte slaget, sa Carl I. Hagen.

Også Venstres nestleder Ola Elvestuen la vekt på at valgkampen måtte ha et avdempet preg etter de grusomme handlingene.

- Nå skal vi gå over i en valgkamp, og vi skal huske på at det er bare tre uker siden (terrorangrepet). Det er mange som har mistet sine kjære og som fortsatt er i dyp sorg, sa Elvestuen.

- Også som nasjon skal vi bearbeide det som Norge har gjennomgått. Vi skal analysere og bearbeide det som har skjedd, sa han.

«Du skal ikke slå i hjel»
Vareordfører for KRF, Aud Kvalbein, siterte Det femte bud under sin appell på valgkampåpningen.

- Vi må si ifra samme hvem som utfører vold. Vi må ha et samfunn som bygger på Det femte bud: «Du skal ikke slå i hjel», sa Aud Kvalbein.

- Terroristen ville skremme oss til å forandre Norge, men han har allerede tapt. Samholdet har styrket oss. Nå er det vår oppgave å sørge for at terroristen vil lide tap framover. Han må tape i hverdagen for det er i hverdagen vi lever, sa Kvalbein.

Hanna E. Marcussens fra Miljøpartiet De Grønne lovpriste sine partimotstanderes appeller. Istedenfor å holde sin egen appell, valgte hun å lese opp Inger Hagerups dikt «Vær utålmodig, menneske».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere