Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap: Erna Solberg må vurdere om hun har tillit til Per Sandberg

Arbeiderpartiets medlem i Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Arbeiderpartiets medlem i Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
Per Sandberg (Frp) har utvist så grov uforstand at han hadde blitt fratatt sikkerhetsklareringen om han hadde hatt noen, hevder Aps Anniken Huitfeldt.

– Hvis Per Sandberg hadde vært ansatt på høyt nivå i Forsvaret eller Utenriksdepartementet, så ville han trolig mistet sikkerhetsklareringen. Nå må Erna Solberg avgjøre om hun har tillit til ham. Vi har stilt en rekke spørsmål som vi avventer svar på før vi gjør vår vurdering, sier Arbeiderpartiets medlem av utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt, til NRK Politisk kvarter mandag morgen.

Hun poengterer at statsråder og stortingsrepresentanter ikke blir sikkerhetsklarert, slik ansatte høyt oppe i Forsvaret og Utenriksdepartementet blir. Derfor er det i praksis Erna Solberg som statsminister og regjeringssjef som foretar sikkerhetsvurderingene av sine statsråder.

– Jeg har vanskelig for å se at Sandberg ville fått sikkerhetsklarering med den grove uforstanden han har utvist ved flere anledninger, sier Huitfeldt.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har vedgått og beklaget at han brøt sikkerhetsrutinene da han i sommer reiste til Iran med kjæresten Bahareh Letnes uten å varsle statsministeren om turen på forhånd. Han hadde dessuten tatt med seg tjenestetelefonen, hvor regjeringens saksbehandlingssystem var installert. Det samme skjedde da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år.

Høyre-nestleder og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) avviser Huitfeldts påstand om at Sandberg ville ha blitt fratatt sikkerhetsklareringen som «en grov feil» og ber Ap-toppen «være forsiktig med å videreformidle spekulasjoner.

– Vi tar trygghet og sikkerhet på det aller største alvor, forsikrer Sanner.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!