*Nettavisen* Nyheter.

Ap frykter økte helseutgifter

Statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie t.h og kommunalminister Jan Tore Sanner. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Mener hundretusenvis av nordmenn vil rammes.

13.10.15 08:27

Regjeringen vil øke egenandelene med 8 prosent neste år, men vil skjerme dem som fra før betaler mest.

Egenandelene settes opp fra 1. juli, men samtidig blir taket for frikort stående fast. Det betyr at de som har mange legebesøk, for eksempel kronisk syke, slipper økte utgifter. Samtidig betyr endringen at flere enn i dag vil få frikort.

– Målet er å skjerme folk som har høye helseutgifter enda bedre, sier helseminister Bent Høie (H) til NRK.

Høie sier det er veldig mange i Norge som har svært få legebesøk eller som bruker bare ett legemiddel i løpet av året, og som derfor ikke kommer inn under frikortordningen. Det er disse som vil rammes av den økte egenandelen.

– Men du skal ikke ha mange besøk hos legen din før du kommer inn under frikortordningen og da får gratis tjenester, sier Høie.

– Det er over 1,1 millioner som går inn i frikortordningen, og det kommer til å bli enda flere siden vi nå i realiteten setter ned grensen for frikort ettersom den ikke blir prisjustert, understreker statsråden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helseminister Bent Høie (H) øker egenandelene, men får liten forståelse hos Aps Torgeir Micaelsen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Torgeir Micaelsen er ikke fornøyd. Han sier det har vært et mål å holde egenandelene på et lavt og stabilt nivå i et system hvor man betaler skatt etter evne og hvor alle har lik tilgang til velferdsstatens tjenester.

– Problemet oppstår når Høie ikke klarer å si hva som skal skje fra 2017, sier Micaelsen og legger ikke skjul på at han frykter regjeringen vil legge opp til økte egenandeler og høyere firkortgrense i statsbudsjettet for 2017.

Høie mener på sin side at Micaelsen spiller på frykt, og understreker at det er enighet om at egenandelene skal holdes på et lavt nivå. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.