*Nettavisen* Nyheter.

Ap går imot postdirektivet

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Ap-landsmøtet vedtok å bruke reservasjonsretten mot innføring av postdirektivet i Norge.

11.04.11 08:11

EUs omstridte postdirektiv har vært et av de store samtaleemnene på Aps landsmøte på Folkets Hus i helgen. Søndag ble det kjent at Ap-landsmøtet vedtok å bruke reservasjonsretten mot innføring av postdirektivet i Norge, melder NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde håpet på et kompromiss om å forhandle med EU om innføringen av postdirektivet, slik at Norge slapp å legge ned veto mot EUs tredje postdirektiv.

Regjeringspartiene SV og Sp har tidligere sagt nei til direktivet, hvilket betyr at hele regjeringen går imot postdirektivet.

Stoltenberg følger opp vedtaket
Stoltenberg bekrefter at regjeringen vil bruke reservasjonsretten i EØS mot postdirektivet.

- Nå følger vi opp vedtaket, og bruker de beslutningene i EØS-avtalen som gir adgang til å reservere seg mot direktiver, sa Stoltenberg under landsmøtet, melder Aftenposten.no.

Dette blir i så fall første gang at regjeringen benytter seg av reservasjonsretten.

Direktivet åpner for fri konkurranse for distribusjon av brev under 50 gram og kan åpne for å endre dagens ordning med lik porto over hele Norge.

Kritikken har vært basert på at en implementering av postdirektivet vil resultere i dårligere og sjeldnere postlevering ute i distriktene, samt dårligere arbeidsforhold for postansatte.

- LO frykter at direktivet kan føre til press på de postansattes lønns- og arbeidsvilkår og få negative konsekvenser for pris, service og kvalitet på posttjenestene, derfor mener vi at dette er et riktig vedtak. Arbeiderpartiet må følge opp vedtaket i regjeringen, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar.

- Lydige hunder
Norge har som EØS-medlem aldri tatt i bruk reservasjonsretten. Soria Moria-erklæringen sier at regjeringen kommer til å vurdere å bruke reservasjonsretten vi har, dersom særlige interesser trues.

- Nå har de terget så lenge på at de aldri legger ned veto, så nå så de en anledning til å legge ned veto på et direktiv som ikke betyr så mye. Dette er jo småting som EU ikke engang legger merke til, sier valgforsker og Ap-medlem, professor Frank Aarebrot, til Nettavisen.

- Når det gjelder de direktivene som virkelig betyr noe, så er vi som lydige hunder. Det gjelder egentlig alle direktiver på energisiden, sier Aarebrot.

Aarebrot henviser blant annet til hjemfallsordningen for norsk vannkraft, hvor det ble vedtatt nye forskrifter som kunne være forenlig med konkurransereglene for EUs indre marked. Kritikerne mener forskriftene svekker sikkerheten for kraftforsyning.

Konkurranse kontra overvåking
Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, reagerer kraftig på at Ap nå sannsynligvis vil bruke reservasjonsretten mot et direktiv som har til formål å øke konkurransen innen posttjenester.

- Arbeiderpartiet sier nei til et direktiv som gir mer konkurranse innen posttjenester, mens Datalagringsdirektivet og omfattende overvåking av alle nordmenn ønsker man velkommen. Det er absurd når LOs interesser settes foran nasjonens, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen i enuttalelse.

- Dette viser fram samrøret mellom Ap og LO på sitt verste. Det er altså viktigere for denne regjeringen å unngå konkurranse mellom selskaper, enn å unngå overvåking av norske borgere, sier Elvestuen.

Avvikling av pelsdyrnæringen
Ap vedtok også en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. 125 av 295 delegater stemte for å opprettholde pelsdyroppdrett. Flertallet på 175 delegater stemte for å avvikle næringen.

Det betyr at det nå er flertall i regjeringen for avvikling, noe som får Dyrevernalliansen til å juble.

- Dette er en historisk seier, fordi det er første gang Arbeiderpartiet tar stilling til fordel for dyrevern på et landsmøte. Nå skal vi jobbe for at pelsdyroppdrett blir endelig avviklet i 2013, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen i en uttalelse.

De siste tre årene har det vært avdekket ulovligheter i pelsdyroppdrett gjentatte ganger. Dokumentasjon har kommet både fra Mattilsynet og dyrevernere. Det er nå klart at pelsdyrnæringen ikke vil nå målene om dyrevelferd som Stortinget satte i 2003. Ap-vedtaket får også bred støtte fra Venstre.

- Vi er glad for Aps vedtak. En styrt avvikling av bransjen med omstillingsstøtte er riktig vei å gå, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, i en uttalelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.