Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap-Håkon vurderer lovlig surrogatmor

ADVARER FRP: En av Arbeiderpartiets politiske pitbuller, Håkon Haugli, råder Frp til å holde seg langt unna ekteskapsloven. - De kan bare prøve seg.
ADVARER FRP: En av Arbeiderpartiets politiske pitbuller, Håkon Haugli, råder Frp til å holde seg langt unna ekteskapsloven. - De kan bare prøve seg. Foto: Bjørn Lecomte (iOslo.no)
Sist oppdatert:
Ekteskapslovens general, Håkon Haugli (Ap), synes surrogatmorutspill fra Høyre er interessant.

(iOslo.no) I går kunne vi melde at St. Hanshaugen Høyre går inn for at nordmenn lovlig skal kunne benytte seg av surrogatmødre i Norge. Dette er i dag forbudt, og mange nordmenn reiser til utlandet for å leie en dame til å føde for dem.

Ap-Håkon vurderer
iOslo.no har snakket med Håkon Haugli, som av mange betegnes som den avgjørende spilleren som greide å mobilisere nok maktpersoner til at ekteskapsloven skulle gå gjennom. Han vurderer utspillet fra St. Hanshaugen Høyres Jon Ole Whist, som for øvrig er homofil og har frontet homosaker. Haugli er stortingskandidat for Oslo Arbeiderparti.

Haugli mener Whist allerede skal ha «gjort denne saken til et homospørsmål».

- Det mener vi er en kortslutning, sier Haugli skarpt.

- Debatten om surrogat må ta høyde for at både heterofile og homofile par og enslige vil være brukere av et slikt tilbud, sier han videre.

Hva mener du? Hvorfor skal staten fortelle deg at du ikke kan føde et barn for noen andre? Skriv din mening under saken!

Høyre behandler utspillet
I intervjuet med iOslo.no sa Høyre-Whist klart at dette var for heterofile og homofile, og dermed la ikke særskilt vekt på homokamp i saken. Likevel var han klar på at St. Hanshaugen Høyre har ventet til etter ekteskapslovens inntog med å fronte surrogatforslaget.

Høyre skal behandle alle innspill på landsmøtet senere på vårparten. Da skal programmet til partiet gjennomgås, og selv om Whist ikke har spesielt stor tro på at hans lokallag i Oslo vil få fullt gjennomslag for surrogatsaken nå, så er det ingen tvil om at mange politikere er på gli.

- Eggdonasjon bør likestilles med sæddonasjon. Det er etter min mening helt uproblematisk. Bruk av surrogat reiser andre praktiske og prinsipielle problemstillinger. Kvinnen som bærer fram barnet er normalt ikke eggdonor. Surrogat er dermed ikke direkte sammenlignbart med assistert befruktning der det kun er donoren og foreldrene som er involvert. Personlig kjenner jeg til flere tilfeller med bruk av surrogat i utlandet der alle parter er svært tilfredse, sier Ap-Håkon, som også er leder i Homonettverket i Arbeiderpartiet.

Kritisk til økonomisk overmakt
Det som bekymrer Haugli aller mest er likevel er pengene det koster å gå gjennom en surrogatfødsel. Whist og St. Hanshaugen Høyre mener at alle må betale for alt selv, men at det skal være lovlig.

- Utspillet fra St. Hanshaugen Høyre er interessant, men fokuset på kostnadene ved selve inngrepet og den sterke vektleggingen av foreldrenes ønsker virker lite gjennomtenkt. Barn er ingen handelsvare.

I tillegg ser Haugli en mulighet for at velstående mennesker med trang til å bli foreldre vil kunne få en for stor makt over andre.

Risiko for utnytting
- Det er imidlertid en risiko for at kvinner med dårlig økonomi utnyttes, og det må vi sikre oss mot, mener Haugli.

Han trekker også fram at barnas rettigheter er det aller viktigste i denne saken,

- Det aller viktigste perspektivet i denne debatten er at barna - uansett hvordan de unnfanges og fødes - sikre de samme rettighetene som andre barn, sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!