Både NRK og TV 2 gir Arbeiderpartiet 33 prosent oppslutning i deres ulike meningsmålinger. Ap får dermed flertall, enten med KrF og Sp eller med SV og Sp.

Senterpartiet går fram både i NRK-målingen (frem 2,5 prosentpoeng til 8,6 prosent) og TV 2-målingen (frem 1,5 til 9,9 prosent).

I følge NRK-målingen kan Ap nå få flertall med SV og Sp med 86 mandater, eller med Sp og KrF som gir 88 mandater. Dagens regjeringspartier og to støttepartier får til sammen 82 mandater på NRK-målingen. Regjeringspartiene samlet gjør med 69 mandater sin nest dårligste måling siden sommerferien.

Fra januar: Venstres velgere flykter til Arbeiderpartiet
Fra desember: Folket tror Jonas blir statsminister

I Kantar TNS sin måling for TV 2, faller KrF 1,5 prosentpoeng til 3,8 prosent. Venstre får 3,9 prosent (-0,9) og SV får 3,9 prosent (-0,8), mens MDG øker med 1,9 prosentpoeng til 3,8 prosent. Alle disse partiene er dermed under sperregrensen.

Sterkt SP

I Norstats måling for NRK er Sosialistisk Venstreparti trygt over sperregrensen med 5,1 prosent, opp et helt prosentpoeng siden januar. Venstre faller for fjerde måned på rad, og faller ytterligere et halvt prosentpoeng til 3,4 prosent. Rødt får 1,1 prosent (-0,4) og er med det ute av Stortinget. Også MDG er under sperregrensen med sine 3,1 prosent, en fremgang på 0,7 prosentpoeng.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til NRK at han mener regjeringen bare har ett svar på alle samfunnsområder: Sentralisering og stordrift.

–Regjeringen har noen skrytelister, men folk ser at politiet skal sentraliseres, Nav skal sentraliseres, og når det gjelder kommuner truer de med tvang og økonomisk straff. Vi ønsker å få snudd kursen. Det er feil når lokalbefolkning blir overhørt, overprøvd og overkjørt i sak etter sak, sier han.

– Senterpartiet lever på og vil vinne på å drive stempling av andre. Det har ikke jeg tenkt å gjøre. Jeg synes det er bedre at vi diskuterer substans, sier statsminister Erna Solberg til VG.

I NRK-målingen går Høyre fram 0,1 prosentpoeng til 24,6 prosent oppslutning. I TV 2 går Høyre tilbake 2,4 prosentpoeng til 22,1 prosent.

Frp fram

TV 2 melder at Frp gjør en svært god måling med 15,7 prosent (+2,1). Det er den høyeste oppslutningen for Frp siden april i fjor, og partiet nærmer seg nivået fra stortingsvalget i 2013 da de fikk 16,3 prosent.

– Velgerne må huske på hva som er alternativet til en regjering med Fremskrittspartiet. Det er en litt underlig bukett med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og kanskje noen andre partier som kommer til å ta Norge i en helt annen retning, sier Siv Jensen (Frp).