Gå til sidens hovedinnhold

Ap og Frp enige om forbud mot søskenbarnekteskap

Både Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Høyre støtter et forbud mot ekteskap mellom fettere og kusiner og vil ta saken videre i Stortinget.

Dermed er det bred enighet på Stortinget om et forbud.

– Arbeiderpartiet støtter et forbud mot søskenbarnekteskap og kommer til å følge det opp i Stortinget. Det er en ukultur vi må bli kvitt. Dette handler både om de helsemessige konsekvensene, men også om å bekjempe sosial kontroll og å stramme inn på familieinnvandringen, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani til NTB.

Et notat fra tankesmia Agenda og organisasjonen LIM (Likestilling, integrering og mangfold) anbefaler et forbud, melder NRK. Bakgrunnen er at barn av søskenbarn har økt sjanse for sykdom og misdannelser. Agenda-leder Marte Gerhardsen mener et forbud også ville være viktig for å bekjempe tvangsekteskap og sosial kontroll.

Høyre støtter forbud

Frp har lenge ønsket et forbud mot søskenbarnekteskap.

– Jeg mener denne saken er overmoden og at vi nå må fremme et nytt lovforslag mot ekteskap mellom fettere og kusiner, så jeg vil ta det med til justiskomiteen og til fraksjonen, sier justispolitisk talsperson Liv Gustavsen.

Høyre støtter også et forbud og dermed er det bred enighet på Stortinget om en lovendring.

- Vi støtter også et forbud mot ekteskap mellom søskenbarn. Dettte hører til en annen tid, og det er veldig gode grunner for å gå inn for dette, sier justispolitisk talsmann i Høyre Peter Christian Frølich til Nettavisen.

- Det er både medisinske grunner for et forbud, og det er heller ingen hemmelighet at søskenbarnekteskap er knyttet til sosial kontroll og tvangsekteskap.

Abid Raja skeptisk

- Kommer det et nytt lovforslag i løpet av inneværende stortingsperiode?

- Jeg har alltid vært opptatt av at ting skal behandles grundig. Det er viktig at dette blir utredet og grundig behandlet i partiet først. Men jeg tror det er en lovendring som kommer i løpet av denne stortingsperioden.

Venstre-nestleder Abid Raja er skeptisk og understreker at et lovforbud ikke må være diskriminerende.

– Jeg mener man ikke skal lage særregler for norske borgere med utenlandsk opprinnelse. Hvis man først skal forby søskenbarnekteskap fordi det er medisinske grunner til det, bør det være likhet for loven, sier Raja til NRK.

Kommentarer til denne saken