*Nettavisen* Nyheter.

Ap og KrF i hissig homodebatt

KrF-leder Dagfinn Høybråten beskylder Ap for totalitær meningstvang i Misjonsforbund-saken. - En avledningsmanøver, svarer Ap-leder Jens Stoltenberg.

16.02.04 19:32

Stoltenberg mener Høybråten røyklegger debatten når han beskylder Ap for totalitær meningstvang.

- Jeg opplever dette som en avledningsmanøver ettersom KrF ikke vil ta stilling til at trossamfunn utestenger folk med en annen seksuell legning. Dette handler ikke om lovparagrafer og økonomisk støtte, men om verdier og holdninger, sier Stoltenberg til NTB.

Høybråten gikk i Vårt Land mandag kraftig ut mot Trond Giskes (Ap) ønske om å lovforfølge Misjonsforbundet for å nekte homofile og samboende medlemskap. Han er også svært oppgitt over Karita Bekkemellem Orheims utspill om å ta fra Misjonsforbundet statsstøtten.

- Dette er uttrykk for meningstvang, det er uttrykk for intoleranse, og det uttrykker klare totalitære trekk når man på den måten vil bruke storsamfunnets maktmidler overfor trossamfunn man er uenig med, sa Høybråten og ba om en avklaring fra Stoltenberg.

Verdispørsmål
Avklaringen fikk Høybråten allerede i mandagens første radiodebatt i Kanal 24s lokaler. Her gjorde Stoltenberg det klart at Ap ikke ønsker å trekke statsstøtten til Misjonsforbundet og heller ikke straffeforfølge organisasjonen.

- Jeg mener ikke at man skal gjøre det straffbart, for man kan ikke forby alt man ikke liker, men det er viktig at vi gir uttrykk for et menneskesyn. KrF som er det partiet som er gått lengst i koblingen mellom religion og politikk, burde jo nettopp kunne ta stilling i et verdispørsmål. Dette er et verdispørsmål, sier Stoltenberg.

Høybråten mener på sin side han gang på gang den siste uken har gitt svar på hva han mener om homofiles rettigheter.

- Jeg har konsekvent markert at jeg er imot diskriminering og trakassering av mennesker, det være seg hudfarge, religion eller seksuell legning. Det mener også KrF. Men det er ikke dermed sagt at vi skal gå inn og ta stilling til hva slags ordninger et trossamfunn skal ha for sine medlemmer, sa Høybråten i Kanal 24-debatten.

Høybråten mener Ap har brakt debatten om homofiles rettigheter inn på ville veier.

- KrF ser på trosfriheten som en grunnleggende frihet. Aps representanter har den siste uka demonstrert at de kan tråkke på trosfrihetens område på en måte som kan minne om en elefant i et glassbutikk. Heldigvis har de en partileder som kan rydde opp etter dem, sa Høybråten.

- Passiv holdning
Stoltenberg mener på sin side at klare meninger om denne type interne vurderinger bringer et tolerant samfunn videre. At Høybråten avfeier spørsmålet som teologi og ikke politikk synes Stoltenberg er underlig.

- Hadde man hatt den passive holdningen som Høybråten gir uttrykk for i denne saken i andre saker, hadde vi for eksempel ikke hatt kvinnelige prester i Norge, sier Stoltenberg.

Men Høybråten holder fast på at KrF ikke vil mene noe om hvilke regler for medlemskap Misjonsforbundet bør ha.

- De bør kunne ha stor frihet, i hvert fall innenfor det som er rammene i norsk lov. Det som vi har sett tilløp til fra Aps side er en form for meningstvang vi ikke kan ha i et demokrati, sier Høybråten til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.