*Nettavisen* Nyheter.

Ap om Hauglies avgang: – En innrømmelse

 

Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen er saksordfører i Stortingets kontrollsak om Nav-skandalen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen kan ikke rømme fra ansvaret i Nav-skandalen ved å bytte ut Anniken Hauglie, advarer Arbeiderpartiet.

24.01.20 11:42

– Dette er en innrømmelse fra Erna Solberg om at Anniken Hauglie har et stort ansvar for Nav-skandalen. Det er det første jeg tenker, sier Eva Kristin Hansen (Ap), som er saksordfører for Stortingets kontrollsak om Nav-skandalen.

Hun reagerer kraftig på nyheten om at Hauglie er ferdig som arbeids- og sosialminister før kontrollsaken er avsluttet. Konsekvensen blir at ansvaret løftes opp til statsministeren, advarer Hansen.

– Det er ikke slik at denne skandalen forsvinner fordi om de bytter ut Anniken Hauglie som statsråd. Denne skandalen er fortsatt like alvorlig. Hvis regjeringen prøver å rømme fra sitt ansvar nå, så gjør den en alvorlig feil, sier Hansen til NTB.

– De kan ikke rømme fra dette ved å bytte ut Anniken Hauglie. Erna Solberg og regjeringen er fortsatt ansvarlig, sier hun.

Vurderer daddel

SVs Freddy André Øvstegård varslet torsdag at SV vil vurdere et såkalt daddelvedtak mot statsministeren. Et daddelvedtak er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan avsi overfor en statsråd uten å fremme mistillit.

Hansen utelukker ikke at dette kan få Arbeiderpartiets støtte. Men det er for tidlig å konkludere nå, tilføyer hun og viser til at behandlingen i kontroll- og konstitusjonskomiteen ikke er ferdig før 11. februar.

– Vi vil vurdere alle forslag som kommer i denne saken, sier Hansen.

– Men vi skal la prosessen i kontroll- og konstitusjonskomiteen gå sin gang.

«Det eneste rette»

Rødt, SV og MDG har tidligere varslet mistillit mot arbeids- og sosialministeren, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært i tenkeboksen. Men dette sporet vil trolig bli lagt dødt nå som Hauglie er ute av regjeringskontorene.

Rødts partileder Bjørnar Moxnes mener Hauglies avgang er «det eneste rette».

– Men jeg skulle helst sett at det ikke skjedde gjennom at Erna Solberg sniker ministeren ut bakveien. Det var også derfor Rødt stilte mistillitsforslag, sier Moxnes i en skriftlig uttalelse om saken.

Regjeringspartiene slipper ikke unna stortingsbehandlingen som gjenstår, advarer han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag