RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap-politiker siktet for ulovlig bjørnefelling

(Foto: Crestock.com)
Sist oppdatert:
Politiet tror ikke på Ap-politikeren som hevder han skjøt en ungbjørn i nødverge.

Lørdag kveld forrige uke ble det skutt en liten hannbjørn ved Sjølisand i Rendalen i Hedmark.

Etterforskningen så langt har medført at politiet i Hedmark mener det er skjellig grunn til mistanke for overtredelse av viltloven. Ifølge NRK er Ap-politiker og sauebonde Halvor Sveen nå siktet for udåden.

Bjørn er fredet i Norge, og lovgivningen åpner kun for skyting mot viltdyret dersom det er gitt fellingstillatelse, dersom man uforvarende støter på bjørn og det er fare for menneskeliv, eller dersom bjørnen angriper buskap eller at et angrep er nært forestående.

Felt utenfor siktedes eiendom
Den avdøde bjørnen var cirka halvannet år gammel, og veier om lag 60 kilo. Norske hannbrunbjørner kan bli godt over 200 kilo tunge.

Den ble skutt like ved fylkesveien som går forbi eiendommen til Sveen. Han hadde tidligere på dagen blitt varslet av en som hadde observert bjørnen. Sveen har hevdet at han først skjøt bjørnen som var på vei mot sauene hans. Deretter fulgte han og bikja etter bjørnen. Da bjørnen begynte å svømme mot hans hund i Storsjøen, avfyrte Sveen de dødelige skuddene.

- Trenes til bjørnejakt
– Halvor Sveen trener opp hundene sine til å gå på bjørnejakt. Dette var en framprovosert situasjon organisert av Sveen selv, har miljøaktivisten Kurt Oddekalv tidligere sagt til Østlendingen.

– Skytteren har fastholdt sin forklaring i nye avhør, og politiet kan ikke se at hans forklaring og de tekniske funn tilsier at dette dreier seg om en felling i lovlig nødverge. Dermed er statusen til skytteren endret fra mistenkt til siktet, sier påtaleansvarlig, politiadvokat Henning Klauseie, til Nettavisen.

Bred etterforskning
Skytteren er nå siktet i saken etter viltlovens paragraf 3, som har en øvre strafferamme med fengsel i to år.

Er det snakk om et tilfelle av lystjakt?

– Vi har ingen holdepunkter som tilsier det, men vi mener dette tilfellet ligger et sted i grenselandet mellom målrettet jakt og nødverge, sier Klauseie.

Hedmark politidistrikt etterforsker saken bredt og har for tiden ingen formening om når den kan avsluttes.

Bjørnen er sendt til veterinær i Trondheim for obduksjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere