Ap slakter pengebruk på fengsel i Nederland

Lene Vågslid fra Arbeiderpartiet, og leder av justiskomiteen på Stortinget, slakter regjeringens pengebruk på fengselsplasser i Nederland.

Lene Vågslid fra Arbeiderpartiet, og leder av justiskomiteen på Stortinget, slakter regjeringens pengebruk på fengselsplasser i Nederland. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Lene Vågslid, leder av Justiskomiteen på Stortinget, gir også pepper til regjeringen for dårlig satsing på norsk politi.

12.10.17 10:47

STORTINGET, OSLO (Nettavisen):

- Jeg er kritisk til at regjeringen skal bruke over 300 millioner kroner neste år på å leie fengselsplasser i Nederland. Disse pengene burde vært brukt på å bygge sårt tiltrengte fengselsplasser i Norge, sier leder av Justiskomiteen på Stortinget Lene Vågslid (Ap) til Nettavisen.

Her kan du følge statsbudsjettet live.

Les også: Disse får skattelette

Allerede før valget i september meldte Nettavisen om at regjeringen vil videreføre den opprinnelige avtalen med å leie fengselsplasser i Nederland i ett år. Leieutgiftene er på 89,2 millioner kroner årlig, mens de totale kostnadene forløper seg til nærmere 300 millioner kroner.

Norge leier 242 plasser i Norgerhaven fengsel i Nederland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nettavisen omtalte også før valget at regjeringen på sikt vil gjøre fengselsopphold i Nederland til en permanent løsning.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for lommeboken din

Fengselsvold

- Etter fire år med sulteforing av kriminalomsorgen hadde jeg også forventet at det nå kom penger til drift av norske fengsler. Tilbakeføringsarbeidet i fengslene er viktig for å forebygge ny kriminalitet. Dette handler også om de tryggheten til de ansatte i fengslene, som i økende grad opplever vold og trusler på jobb, sier Arbeiderpartiet-politikeren.

Les også: Ekspert angriper oljepengebruken

- Er det nederlag for regjeringen å måtte leie fengselsplasser i utlandet? spurte Nettavisen justisminister Per-Willy Amundsen i september.

- Nei, tvert imot. Det var en suksess. Da vi kom i regjering var soningskøen på 1216 personer (per 16.10.13). 1. august i år var det 267 personer som hadde fått ubetinget fengselsdom og venter på soning. Av disse har 67 allerede startet soning med elektronisk fotlenke. Å leie i Nederland er en midlertidig løsning mens vi bygger opp soningskapasitet i Norge.

Arbeiderpartiet er heller ikke fornøyd med regjeringens satsing på norsk politi, spesielt sett i lys av den omfattende politireformen etaten gjennomgår.

Les også: Siv Jensen hever momssatsen

660 mill. til beredskapssenter

- Jeg hadde forventet en mye sterkere satsning på politiet. Sett i lys av kritikken gjennomføringen av politireformen har fått i hele landet og de store utfordringene de står ovenfor i møte med morgendagens kriminalitetsbilde på nett.

- Det er behov for å styrke etterforskningen når vi vet at barn fremdeles må vente altfor lenge på å få hjelp av politiet på barnehusene, og når vi vet at det er behov for et IKT-løft i politiet. Det sier seg selv at 100 nye millioner kroner i frie driftsmidler er altfor lite når vi ser hvilke oppgaver politiet skal løse.

Det er foreslått bevilget 660 millioner kroner til det omstridte beredskapssenteret på Taraldrud i Ski kommune. Planen er at det skal stå klart i 2020. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Vågslid gir også skryt til regjeringen for å ha foreslått å bevilge 660 millioner kroner til bygging av det mye omtalte beredskapssenteret på Taraldrud i Ski kommune.

De totale kostnadene er foreslått satt til 2,6 milliarder kroner, og skal stå klart i 2020. Regjeringen foreslår også 102,8 millioner kroner til kjøp av tre nye politihelikoptre med transportkapasitet i 2018. Helikoptrene skal være på plass i løpet av 2019, og vil heve den nasjonale beredskapen, heter det i statsbudsjettet.

- Regjeringen leverer endelig det de må for å komme i gang med de sårt tiltrengte investeringene på justisområdet: Helikopter, beredskapssenter og fengsel i Agder. Det var på tide, sier Vågslid til Nettavisen.

- Norge vil være bedre rustet

Amundsen mener bevilgningene kommer til å styrke beredskapen i Norge betraktelig.

– Norge vil være bedre rustet enn noen gang mot terror og alvorlig kriminalitet. Dette er et solid beredskapsbudsjett, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) i en pressemelding.

Justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Beredskapstroppen, bombegruppen, krise- og gisselforhandlertjenesten og politiets helikoptertjeneste vil være lokalisert på beredskapssenteret. Samlokaliseringen gjør at de nasjonale beredskapsressursene vil være bedre rustet til felles oppdrag. Totalt innebærer forslaget at anlegget vil stå ferdig i 2020 og koste inntil 2,6 milliarder kroner, heter det i pressemeldingen.

– Hvert minutt teller når akutte og uforutsette hendelser oppstår. Beredskapssenteret gjør at vi vil ha flere ressurser tilgjengelig på kortere tid, med umiddelbar tilgang på transportkapasitet og riktig utstyr, og medfører dermed en vesentlig styrking av den nasjonale beredskapen, sier Amundsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.