Onsdag kunne Nettavisen fortelle at det nedlagte privatdrevne sykehjemmet St. Halvardshjemmet i Oslo, der 60 eldre ble tvangsflyttet fra, nå er blitt akuttovernatting for romfolk.

- Argumentasjonen til eldrebyråden for å legge ned St. Halvardshjemmet, var jo det at bygningsmassen var gammel, den var ubeboelig og det var ikke bad på rommene. Men nå er det tydeligvis greit å bo her, sa bystyrepolitiker Aina Stenersen (Frp).

Stenersen sa at hun var forundret over at standarden på bygningen, som eies av Stiftelsen Kirkens Bymisjon, nå er god nok for romfolk.

Dette får Oslos varaordfører, Khamshajiny Gunaratman (Ap), til å reagere.

- Det er ganske absurd lesing at Frp kritiserer Kirkens Bymisjon for å gi tak over hode til bostedsløse. Kirkens Bymisjon må få lov til å bruke sin eiendom som de vil, sier Gunaratnam til Nettavisen.

Onsdag kveld fremmet Frp mistillitsforslag mot byrådet på grunn av nedleggelsen av sykehjemsplasser. Les hele saken her.

SE VIDEO: Eldre ble tvangsflyttet - nå bor det romfolk der:


- Har ikke noe med det

Stenersen etterlyste også mer informasjon fra eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), om den nye bruken av sykehjemmet, som ikke fikk fornyet kontrakten med kommunen fordi det manglet bad på rommene.

Men Gunaratman mener Frp-politikeren bommer med sin kritikk.

- Mener virkelig Frp at kommunen skal legge seg opp i hvordan organisasjoner og bedrifter benytter eiendommene sine? Si at for eksempel fiskebutikken på hjørnet legger ned, og så kommer det en skobutikk der fiskebutikken lå, skal Fremskrittspartiet legge seg oppi det fordi de ikke liker skobutikken? spør hun, og samtidig understreker:

- Slik er det i denne saken også. Dette er jo et privat eid bygg, og hvordan Bymisjonen bruker dette er jo ikke noe kommunen har noe med.

Som Nettavisen har omtalt, støtter Oslo kommune Bymisjonens akuttovernatting på St. Halvardshjemmet med 4,2 millioner kroner.

Les også: Sykehjemmet ble bygget for 18 år siden - nå skal det rives


KrF: - Skaper fordommer mot romfolk

KrFs gruppleder i Oslo bystyre, Erik Lunde, reagerer også på Frp-politikerens uttalelser. Han mener det skaper fordommer.

- Jeg synes Fremskrittspartiet her forsøker å skåre politiske poeng på fordommer mot romfolk. Det er dessverre ikke første gang de gjør det, sier Lunde til Nettavisen.

Lunde synes det er uheldig at Frp går ut på denne måten.

- Jeg synes det er litt trist, fordi vi som politikere burde bidra til å bygge ned fordommer mot fattige tilreisende og romfolk. Det er ingen tvil om at de er sosiale utfordringer i denne gruppen, men de blir ikke bedre av stigmatisering, sier han.

Kirkens Bymisjon, som drev sykehjemmet på St. Halvardshjemmet og nå driver akuttmottaket samme sted, sa til Nettavisen at når sykehjemmet først ble nedlagt, så var lokalet perfekt for det nye tiltaket.

- Det var kommunen som ønsket å styrke dette tilbudet. Tidligere drev vi i Gamlebyen kirke, men dette er et mye bedre bygg og et mye bedre utgangspunkt for å drive med akuttovernatting på alle vis, sa rådgiver Marit Nybø i Kirkens Bymisjon til Nettavisen tidligere onsdag.

Lunde gir sin fulle støtte Kirkens Bymisjon.

- Jeg synes Kirkens Bymisjon redegjør godt hvorfor St. Halvardshjemmet kan benyttes til akuttovernatting for fattige, tilreisende bostedsløse, sier han.

- For sent å ta en omkamp

KrF-politikeren mener alternativet for de bostedsløse er mye verre.

- Det har lenge vært et behov for å gi fattige, tilreisende bostedsløse et mer verdig tilbud. Alternativet er at mennesker bor på gata, uten noen form for sanitære forhold. Det er uverdig og skaper mer uorden i byen, sier Lunde.

- Hva tenker du om at Frp nå tar omkamp om sykehjemmet?

- Vi har vært kritisk til byrådets håndtering av St. Hallvardshjemmet, men det er dessverre for sent å ta en omkamp om det nå. Det burde i så fall vært gjort før flytting og så vidt jeg husker foreslo ikke Frp noe da, sier han.

Rødts bystyrepolitiker, Marit Halse, sier hun er overrasket over Frp.

- Det er godt å se at Stenersen er opptatt av forholdene for romfolk på hospits, selv om det overrasker oss at Frp later til å ville høyne standarden på akuttovernattingsplassene til sykehjemsnivå, sier Halse til Nettavisen.

Les også: I Oslo må private sykehjem uten bad legge ned: Her er seks kommunale sykehjem som også mangler bad

Stenersen: - Ingen fra Ap har svart oss

Stenersen slår imidlertid tilbake mot kritikken fra flere hold.

- Jeg tror ikke noen av disse representantene har lest saken godt nok. Vi sier ettertrykkelig at vi ikke kritiserer hverken tiltaket eller Kirkens Bymisjon. Men jeg legger merke til at ingen fra Arbeiderpartiet eller byrådet har svart oss vedrørende begrunnelsen for nedleggelsen av St. Halvardshjemmet. At bygningsmassen var gammel, ikke hadde bad på rommene, og var umoderne, sier Stensersen til Nettavisen.

- St. Halvardshjemmet kunne fått utsatt nedleggelsen sin i to år, men dette sa Ap nei til. Det er dette jeg ønsker at Arbeiderpartiet skal svare på, sier hun.

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) har ikke ønsket å kommentere saken eller kritikken fra Frp overfor Nettavisen verken tirsdag eller onsdag.

Les også: Raser mot nye tall om manglende bad på kommunens sykehjem

St. Halvards gate 28-2-2
St. Halvards gate 28-2-2

AKUTT: Akuttovernattingen i Gamle Oslo har 78 sengeplasser, 46 plasser for kvinner og 16 rom for par.

78 plasser - 15 kroner natta

Akuttovernattingen har totalt 78 overnattingsplasser, og koster 15 kroner natta for dem som ønsker å sove der. Ifølge Nybø er tilbudet så populært at de må avvise flere personer hver dag, fordi det ikke er nok senger.

I søknaden til kommunen om midlertidig bruksendring, som nå skal politisk behandles, påpekes det også at bygningsmassen er godt egnet.

«Det er gode sanitærforhold med mulighet for dusjing for de som overnatter (...) Bygningen er bedre egnet enn kirken og det er også en klar forbedring av tilbudet med både åpningstid og sanitærtilbud. Bymisjonen vurderer at eiendommen er godt egnet for formålet», skriver Bymisjonen i søknaden.

- Folk har både følelser og meninger om at sykehjemmet ble nedlagt, og folk har det om akuttovernattingen. Det må man få lov til å ha, men det har lite med bygningsmassen å gjøre, for standarden er bra, sa Nybø.